nieuws

Biostatische luchtfilters remmen groei bacterien

bouwbreed

De nieuwe filters voor airconditioningskasten en ventilatievoorzieningen van AAF voorkomen de vermenigvuldiging van schimmels en bacterien. De filters zijn door en door biostatisch behandeld met Intersept, dat de schimmels en bacterien weliswaar niet doodt maar dat wel de groei ervan in de kiem smoort. Het bedrijf heeft patent op de filters verworven.

De filters, die ook geurontwikkeling tegengaan, zijn 10-30% duurder dan traditionele luchtfilters, maar daar staat tegenover dat ze de lucht beduidend zuiverder houden dan de gebruikelijke filters, aldus Aart van der Vliet, sales manager van AAF.

Intersept, een biostatisch middel dat al jaren wordt gebruikt in stoffering van onder andere ziekenhuizen, is nu voor het eerst toegepast in de luchtfilters van AAF. Volgens het bedrijf bevat het middel geen stoffen die schadelijk zijn voor mens of milieu. Na gebruik van ongeveer 1,5 jaar kunnen ze gewoon naar de vuilnisbelt.

In onbehandelde lucht maken schimmels en bacterien al gauw 40% uit van de schadelijke stoffen. Bacterien hebben de neiging zich vast te zetten op deeltjes die groter zijn dan 1 micron. Dat betekent dat ze in een normaal filter worden afgevangen, waarna ze zich in het filtermateriaal in snel tempo vermeerderen, aldus Van der Vliet. Schimmels produceren sporen van 1-60 micron, die met de luchtstroom in luchtbehandelingssystemen worden meegevoerd met alle gevolgen vandien. Het is dus heel belangrijk dat de deeltjes niet alleen worden afgevangen, maar ook dat bacterien en schimmels geen kans krijgen zich te vermenigvuldigen.

Reageer op dit artikel