nieuws

‘Big four’ bedreiging voor te kleine vastgoedadviseurs

bouwbreed Premium

Door het samengaan van KPMG met Ernst en Young en Coopers en Lybrand met Price Waterhouse ontstaan niet alleen de twee grootste accountants ter wereld. De vier zakelijke dienstverleners hebben ook omvangrijke adviesafdelingen op het vlak van real estate. Het samengaan heeft als consequenties dat te kleine vastgoedadviseurs in het nauw komen.

‘The big six’, de zes grootste zakelijke dienstverleners ter wereld, werken op bijna alle niveaus van het bedrijfsleven. Door de recente fusiegolf gaat het nu om ‘the big four’. Hun werkzaamheden strekken zich uit van accountancy tot het geven van adviezen op het gebied van informatietechnologie. Verder adviseren zij overheden als het gaat om investeringen en helpen ze branches bij het maken van toekomstvisies. Price Waterhouse doet via haar dochter Plant Location International onderzoek waar bedrijven zich het best kunnen huisvesten. Onlangs deed Coopers en Lybrand een onderzoek voor de middelgrote bouwers over het verbeteren van de rendementen. KPMG hielp bij de fusie van Koninklijke Volker Stevin en de Kondor Wessels Groep en gaf de Nationale Havenraad inzicht welke toekomstige infra-investeringen noodzakelijk zijn. De enige dienst die nog aan het palet van de zakelijke dienstverleners ontbreekt, is de ingenieursdienst. Bureaus als Arcadis, exclusief de huisvestingsadviezen van Starke Diekstra, en DHV, exclusief huisvestingsadvies bij AIB, hebben vanuit die kant niets te vrezen.

Is de ontwikkeling een bedreiging voor de Nederlandse vastgoedadviseurs? De twee nieuwe concerns zijn in staat op het niveau van raden van bestuur te adviseren over het oplossen van hun huisvestings- en locatieproblemen. Een rondgang langs een aantal grote vastgoedadviseurs en kenners van de markt leert dat men de fusiegolf niet als een bedreiging ziet. “Wie wil er nu bij zo’n moloch werken”, vraagt Jan Regterschot, directielid Twijnstra Gudde Groep (TGG), zich af. “Het gaat in ons vakgebied niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit. De beste mensen werken naar mijn mening liever bij ons soort ondernemingen dan bij dergelijke giganten. Ik zie het niet als bedreiging eerder als een kans. Onze filosofie is dat we in bepaalde werkvelden tot de top drie van West Europa willen behoren. Door deze fusies gaat het vanzelf en daardoor komen we weer makkelijker op een shortlist.”

Kwaliteit

De kwaliteit is het wapen waarmee the big four zijn te bestrijden. “Aan het begin van het beslisproces komen uitstekende Nederlandse adviseurs voor. Ze leveren daar uitstekend werk omdat ze het niveau hebben van hun tegenspeler in de raad van bestuur”, aldus een onderzoeker. Regterschot gaat nog een stap verder. Hij vraagt zich af of een lid raad van bestuur bij het oplossen van zijn huisvestingsproblemen denkt aan de accountant die toch al binnen is. “Dan moet er nog heel wat gebeuren bij die grote dienstverleners”, meent de TGG-topman. “Er zit heel wat middelmaat bij de grote dienstverleners. Overigens bellen de laatste dagen mensen me op die hun aversie over dit soort adviesfabrieken uitspreken. Wat moeten we ermee.”

Concurrentiewapen

Prijs is naast kwaliteit een ander concurrentiewapen. De Nederlandse strategische vastgoedadviseurs zijn volgens kenners van de markt 50 tot 100 procent goedkoper dan de big six. “Nederlandse opdrachtgevers accepteren echt die torenhoge tarieven niet”, zegt een collega van Regterschot.

De kenners zeggen wel dat de Nederlandse adviseurs een zekere massa moeten hebben om te kunnen overleven. Op dat vlak leggen ze het af tegen de grote zakelijke dienstverleners uit Amerika. De fusiegolf is dan ook een bedreiging voor te kleine adviesbureaus. “Je kunt nog zo goed zijn, maar als je heden ten dage werkt bij een bedrijf zonder naam dan kun je het schudden.”

TGG wil dan ook binnen drie tot vier jaar van 800 naar 1600 personen. Dezelfde drang tot groeien is signaleerbaar bij andere bureaus. Allemaal zijn ze bezig om massa te krijgen en in rap tempo wordt de ontbrekende kennis binnengehaald. Onlangs sloot daarom PRC Bouwcentrum een alliantie met Moret Ernst en Young. Zij miste kennis van hoogwaardige vastgoedadvisering. Regterschot over het verkrijgen van massa: “We zoeken goede nisbedrijven om over te nemen, ontwikkelen nieuwe activiteiten zoals corporate finance en groeien autonoom.”

Reageer op dit artikel