nieuws

Advies Blankert: vraag hulp imam bij werving

bouwbreed Premium

De imam blijkt een uitstekende bemiddelaar te kunnen zijn bij de werving van allochtonen. Dat merkte een Rotterdamse ondernemer in de procesindustrie. De imam aan wie hij zijn probleem had voorgelegd, bracht hem in contact met uitstekend gekwalificeerde en gemotiveerde allochtone werkzoekenden.

Laten we het daarom maar eens hardop zeggen, realiseerde de werkgeversorganisatie VNO-NCW zich de moeilijke bereikbaarheid van werkzoekende migranten. Voorzitter J. Blankert adviseerde tijdens een door Randstad georganiseerde bijeenkomst over minderheden: “Werkgevers moeten onorthodoxe middelen aanwenden om meer allochtonen als werknemers aan zich te binden, zoals werven via de moskee.”

Allochtonen zoeken volgens VNO-NCW-voorzitter op een andere manier naar werk dan autochtonen. “Turken en Marokkanen maken in hun zoektocht naar een baan vooral gebruik van informele kanalen, zoals familie en bekenden. De gebruikelijke personeelsadvertenties bereiken de migranten niet. Ondernemers doen er wellicht verstandig aan hun vacatures bekend te maken bij migrantenorganisaties en moskeeen”, sprak Blankert.

Voordeel

“Het is nog geen gestructureerd plan”, reageert secretaris sociale zaken Nieuwsma op de vraag hoe VNO-NCW de werving via migreantenorganisaties gaat neerzetten.

“Het is niet meer dan een idee, ingegeven door de positieve ervaring van de Rotterdamse ondernemer”, aldus Nieuwsma. Als voordeel van werven via de moskee noemt Nieuwsma de persoonlijke kennis van de imam van kennis en vaardigheden van de werkzoekende moslims.

Bedrijven hebben zelf baat hebben bij het in dienst nemen van mensen uit andere bevolkingsgroepen, stelde Blankert gisteren. Allochtonen vormen immers ook een potentiele afzetmarkt. “Bovendien is het zonde een deel van het arbeidsaanbod, soms goed geschoold, onbenut te laten.”

Reageer op dit artikel