nieuws

Weersomstandigheden beperken gebruik luchthaven in zee

bouwbreed

Een luchthaven in de Noordzee zal meer last hebben van mist en harde wind dan Schiphol. Slecht zicht door mist en laaghangende bewolking komt voor de kust iets vaker voor dan op Schiphol. De windsnelheid ligt op zee aanmerkelijk hoger en er komen ook meer windvlagen voor. Dat schrijft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) in een rapport over de locatiekeuze voor een eventuele tweede nationale luchthaven.

Weersomstandigheden kunnen volgens het KNMI beperkend zijn voor het gebruik van een luchthaven. Op Schiphol komt slecht zicht gemiddeld 3 procent van de tijd voor. Dicht aan de kust bij Valkenburg lijkt zich dit iets vaker voor te doen.

Het is echter vooral het windklimaat dat op zee afwijkt. Door de gemiddeld hogere windsnelheden op zee, zou een luchthaven op zee zeer gebaat zijn met dwarswindbanen. De klimatologische omstandigheden in de Flevopolder wijken volgens het KNMI niet veel af van de weersomstandigheden op Schiphol.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels