nieuws

Verzakking bij Haagse Tramtunnel voorkomen

bouwbreed

Bij de bouw van de Haagse Tramtunnel is gisteren op de Prinsegracht een lekkage in de damwand van de bouwkuip verholpen. Daardoor werd een verzakking in de weg voorkomen.

Dit heeft een woordvoerder van de Gemeente Den Haag bekend gemaakt. De lekkage deed zich voor bij de open inrit aan de Prinsegracht. De tramtunnel gaat daar onder de grond en komt 1250 meter verder bij de Kalvermarkt weer boven. Het project kost ongeveer f. 280 miljoen.

Om schade aan de inrit te repareren, zijn aan weerszijden van het trace damwanden geheid tot in de waterondoorlatende laag. Is zo’n laag niet aanwezig, dan wordt met behulp van injectie met gel gezorgd voor een waterafsluitende laag tussen de damwanden. Nadat het aanwezige grondwater tussen de damwanden is weggepompt kan ontgraven worden. Vervolgens worden de vloeren en de wanden van de oprit gemaakt.

In de damwand van de bouwkuip is op een diepte van ongeveer 9 meter een lek ontstaan. Daardoor lekten water en grond de bouwput in. De grond die weglekt veroorzaakt aan de buitenkant in beginsel een holle ruimte. De grond die zich hierboven bevindt vult die ruimte op. Daardoor is een portaal van de bovenleiding van de tram scheef gezakt. Aan de buiten kant is ter plaatse van de lekkage de grond geinjecteerd met een afsluitende gel.

Hinder

Op de route is het door de aanleg van de tramtunnel een enorme puinhoop. In grote lijnen worden voor eerst 28 meter betonnen diepwanden aangelegd. Die gaan dienst doen als tunnelwanden. Als daarboven het tunneldak is gemaakt wordt de grond daaronder ontgraven.

Pas nadat het dak gereed is, zal de hinder voor de bezoekers van de winkels langs het trace afnemen. De gemeente heeft vanaf oktober extra koopzondagen ingesteld om de omzetschade te compenseren.

Reageer op dit artikel