nieuws

‘Van onderen!’ bij brand

bouwbreed Premium

Geen gesis, geen gepruttel en zeker geen geknars. Nee, de hydraulische brandtrap onder aan het SNS hoofdkantoor in ‘s-Hertogenbosch komt zo goed als geruisloos naar beneden. De geestelijk vader, Cees Pulles, staat er tevreden naar te kijken. De driedelige trap met twee tussenbordessen voldoet volledig aan de opdracht van de projectontwikkelaar Heijmans. “Een primeur, ja. In heel Nederland en wellicht zelfs niets eens daar buiten is iets vergelijkbaars te vinden”, weet hij.

Het hoofdkantoor van de SNS Bank staat op het door Heijmans ontwikkelde bedrijventerrein Pettelaars-park. De twee zijkanten van het door Architectenbureau Mijs uit Maastricht ontworpen gebouw, staan op zeven meter hoge palen. Volgens de regels van het Bouwbesluit een hoogte waarbij een vluchtvoorziening verplicht is. Het architectenbureau voelde echter niets voor een ordinaire stalen spiltrap die het beeld van het gebouw zou ontsieren. Er moest iets op gevonden worden. De projectontwikkelaar meldde zich daarvoor vorig jaar bij CEPU het bedrijf van Pulles. “Wij zijn een onderneming”, zo legt Cees Pulles uit, “die zich richt op de twee procent in de markt van trappen, traphekken en luifels die niet standaard geleverd wordt.” Pulles zag er dus wel een uitdaging in en samen met Becomp uit Vught is hij aan het ontwerpen geslagen.

“Al snel werd duidelijk”, zo vertelt Pulles, terwijl de trap even geruisloos naar boven wordt getrokken, “dat er geen vergelijkbare trappen en systemen zijn. We moesten het dus zelf bedenken.”

Automatisch

De opdracht werd overigens bemoeilijkt door het feit dat de trap in ingeklapte toestand slechts een ruimte van 2,40 m bij 3,40 m met een hoogte van 1,10 m mag hebben. Tussen de zes en acht maanden heeft het geduurd eer ze eruit waren. Pulles: “De trap op zich was nog niet het grootste probleem. De truc zit in het besturingssysteem. Gekozen is voor hydrauliek. Om corrosie te voorkomen is het hierbij wel van belang dat het systeem twee keer per jaar getest en nagekeken wordt.”

De trap is aangesloten op de brandmeldingsinstallatie. Dus op het moment dat er brand is gaat de trap automatisch naar beneden. Indien nodig kan de trap ook handmatig naar beneden worden geklapt. Vanaf de eerste schetsen van het systeem is de Brandweer van ‘s-Hertogenbosch bij de hydraulische trap betrokken geweest. Th.J.F.M. de Groot van de afdeling brandpreventie: “Pulles kwam bij ons met het verzoek of wij er moeite mee hadden. Kijk, laten we eerlijk zijn uit veiligheidsoverwegingen hebben we liever een vaste trap. Maar deze voldoet aan de eisen.”

Ongeveer vijftien seconden duurt het voor de trap op z’n plek staat. “Voldoende om geen paniek te veroorzaken”, zegt brandweerman Thijssen.

Pulles is overigens van plan om octrooi op het systeem aan te vragen. Hij verwacht vooralsnog niet dat het storm zal gaan lopen. Van seriematige productie is al helemaal geen sprake: “We zullen iedere trap als apart project bekijken. Het is wel duidelijk dat we de kennis nu hebben.”

Pulles (links) laat de brandweerlieden De Groot en Thijssen de werking van de hydraulische brandtrap zien. Foto: Gerard Damoiseaux

Reageer op dit artikel