nieuws

Spectaculairste innovaties liggen bij zwakstroom

bouwbreed Premium

De spectaculairste innovaties op de vakbeurs Elektrotechniek ’97 liggen op het terrein van de ‘zwakstroom’. Verbeteringen in informatie en communicatie vormen hier de speerpunten. Besturing en beheersing van processen, automatisering en signalering zijn eveneens gebieden waarin grote vorderingen zijn gemaakt.

De computer en de PLC (besturingssysteem) hebben een grote inbreng op de beurs. Dit niet in de laatste plaats, omdat de capaciteit van computers en PLC’s enorm zijn toegenomen bij gelijkblijvende of zelfs lagere prijzen. Deze systemen worden steeds ‘intelligenter’, waardoor ze meer taken aankunnen, meer functies sturen en controleren en dus meer presteren. Ook daardoor worden ze relatief goedkoper. Tele- en datacommunicatie doen volgens ir. H.G. Smits voorzitter van de exposantenvereniging elektrotechniek, ook een duit in het ‘ontwikkelingszakje’.

Door de nieuwe technieken is het uitwisselen van informatie en de onderlinge koppelbaarheid steeds gemakkelijker. Systemen werken steeds beter met elkaar samen, waardoor er uiteindelijk veel meer mee valt te presteren. De toepassing van de bustechnologie is op meer plaatsen in de beurs te bewonderen. Een voorbeeld daarvan is de ‘intelligente’ magneetschakelaar, die via een ‘bus’ op een PLC wordt aangesloten.

Het klassieke onderscheid in de elektrotechniek is nog immer samen te vatten in de termen sterkstroom en zwakstroom. In de sterkstroom zijn de meeste innovaties te vinden in de vernieuwing of verbetering van de componenten van elektrische machines, motoren, generatoren of schakelapparatuur.

Veiligheid

Veel aandacht wordt op de beurs ook besteed aan verbetering van veiligheid, gemakkelijke vervangbaarheid van onderdelen, compactheid en vereenvoudiging van de bediening van veel apparatuur. Ook de vormgeving en kleur zijn niet vergeten. Dat laatste mede, omdat de investeringen van elektrotechnische componenten vooral in de woningbouw blijven toenemen, waar hogere eisen worden gesteld aan vorm en kleur. Door de duidelijke welvaartsstijging wordt er meer geld besteed aan thuisautomatisering. Het langer zelfstandig willen blijven wonen van ouderen geeft eindelijk ruimte aan Domotica, of elektronica in woningen, waarbij veiligheid, communicatiemogelijkheden en comfort de sleutelwoorden zijn. De utiliteitssector blijkt volgens Smits vooral te investeren in voorzieningen op het gebied van gebouwenbeheer en telematica en communicatie. Ook hier spelen comfort en veiligheid echter een steeds belangrijkere rol. Comfort omdat de mensen die eisen en veiligheid vanwege de toenemende inbraken en diefstallen. In de industrie neemt automatisering in de vorm van besturings- en signaleringssystemen hand over hand toe.

Datzelfde geldt voor het verkeer, waarin de grotere verkeersdichtheid om meer tijdige signaleringen vraagt. Verlichting speelt ten aanzien van de verkeersveiligheid een steeds grotere rol, waarbij vooral gekeken wordt naar energiebesparende verlichting. Hoogvoltage halogeenlampen en hoogfrequenttechnieken nemen daar een belangrijke plaats in.

Reageer op dit artikel