nieuws

Proef bootst werking elektriciteitsbeurs na

bouwbreed Premium

Dit najaar vindt naar verwachting een proef plaats met een elektriciteitsbeurs. De proef bootst de gang van zaken na zoals die zich na de liberalisatie van de elektriciteitsmarkt kunnen voordoen. Dat meldt de stuurgroep elektriciteitsbeurs, waarin de stroomproducenten en -distributeurs, de gebruikers en het ministerie van Economische Zaken zijn vertegenwoordigd. De elektriciteitsbeurs bevordert de doorzichtigheid van de markt en biedt centrale handelsmogelijkheden.

Om precies te weten aan welke voorwaarden een dergelijke beurs moet voldoen, is een simulatie echter onontbeerlijk. Als gunstige factoren voor een Nederlandse elektriciteitsbeurs noemt de werkgroep de kwaliteit van de productie- en distributiesector. Het nadeel is dat de Nederlandse markt vrij klein is. Bovendien is er sprake van een aanmerkelijke concentratie aan aanbodzijde. De marktpartijen denken dat een Nederlandse beurs een internationaal karakter moet krijgen. Zij zien daarvoor goede kansen, vooral als Nederland op het Europese continent het initiatief zou nemen.

Reageer op dit artikel