nieuws

Populairste bouwlocatie in Haaglanden vandaag van start Wethouder Leidschendam ergert zich aan opstelling van Den Haag

bouwbreed

De Leidschendamse wethouder van ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, L. Dwarshuis-van de Beek, wil eigenlijk zo min mogelijk woorden vuil maken aan de donkere annexatiewolken die boven ‘haar’ Vinex-locatie Leidschenveen hangen. Vandaag gaat de eerste paal de grond in, reden dus voor een feestje. Toch erkent zij de gehele kwestie als buitengewoon vervelend te ervaren. Zeker nu Den Haag “haar ware gezicht” heeft laten zien door ophef te maken over het besluit van de provincie de Wateringse locatie Essellanden buiten de Ahri-procedure te houden.

Vanmiddag geeft staatssecretaris Tommel het officiele startsein voor de bouw van in totaal 7000 woningen. De eerste fase van de bouwlocatie Leidschenveen bestaat uit 314 woningen waarvan 230 koop- en 84 huurwoningen. De koopwoningen, met prijzen vanaf f. 290.000, zijn in een redelijk snel tempo verkocht.

Leidschenveen is in het stadsgewest Haaglanden buitengemeen populair. Bij alle tot nu toe gehouden enquetes komt de locatie goed, zo niet als beste uit de bus. En dat terwijl er geen overdreven promotiecampagnes zijn gehouden. “Hoe dat komt?”, herhaalt wethouder Dwarshuis de vraag, “Ik denk doordat we erin zijn geslaagd een goed plan te maken. Daarnaast is de ligging van de locatie, grenzend aan de open ruimte, geweldig. Ook de aanwezigheid van een NS-station, de goede uitvalswegen en het prettige karakter van Leidschendam zijn pluspunten.”

Leidschenveen is naast Delfgauw, Ypenburg en Wateringse Veld de vierde Vinex-locatie die in ontwikkeling wordt genomen. Volgend jaar moet met Oosterheem bij Zoetermeer een aanvang worden gemaakt met de vijfde bouwlocatie in de regio. In het jaar daarop liggen alle Vinex-locaties goed op stoom, met als gevolg dat er een slordige elfduizend woningen tegelijk op de markt worden gebracht. Dwarshuis zegt dat moment niet te vrezen. Zij behoort niet tot de groep ‘doemdenkers’ die ‘voor het geval dat’ rampscenario’s in de lade hebben liggen. “Natuurlijk moet je niet als een blind paard bezig zijn.” ‘De vinger aan de pols’-houden en meewerken aan ‘de monitor woningmarkt Haaglanden’ vindt zij in dat kader een goede zaak. Maar tegelijk en op voorhand al afspraken maken over fasering van de bouwstroom op bepaalde locaties gaat haar te ver. “Ik zet daar vraagtekens bij. Wat betreft Leidschenveen hebben wij afspraken met de marktpartijen en het Rijk. Op het moment dat je gaat faseren zal toch iemand moeten opdraaien voor de kosten. Ik ben benieuwd wie dat dan is. Overigens geldt voor versnellen in wezen hetzelfde. Ook dat kent zijn beperkingen.”

Gevaren

De grootste gevaren voor de Vinex-locaties zijn volgens Dwarshuis de grote aantallen woningen die op binnenstedelijke locaties worden weggezet: “Dat zijn pas concurrenten. Men kan dan kiezen tussen een woning met alle voorzieningen in de vorm van openbaar vervoer, gezondheidsvoorzieningen en winkels in de buurt, of een locatie waar alles nog moet komen. Dat zijn toch veel grotere bedreigingen. En als we het hebben over afstemming zou er eerder een betere afstemming tussen de binnenstedelijke locaties en uitleglocaties moeten worden gemaakt dan tussen de Vinex-locaties onderling. Niets ten nadele van het Voorburgse plan Sijtwende, maar dat zijn toch weer 700 woningen erbij.”

Ook de herstructurering van de naoorlogse wijken levert volgens Dwarshuis problemen op waar je niet omheen kunt. “In onze wijk Prinsenhof zijn de problemen nog niets in vergelijking met bijvoorbeeld Den Haag-zuidwest. Maar evengoed moet je wel preventief aan de slag. De eenzijdigheid van dergelijke wijken moet worden doorbroken”, aldus de wethouder.

Cadeautje

Ook het oude centrum van Leidschendam moet, zeker met het oog op de bouw van 7000 woningen, worden aangepakt. “Want”, zegt Dwarshuis met nadruk in haar stem, “hoe je het ook wendt of keert, de nieuwkomers op Leidschenveen zullen toch op Leidschendam gericht zijn.”

Vanmiddag zal Dwarshuis over de annexatieperikelen weinig zeggen. “De starthandeling is een feestelijk moment. Ik heb geen zin om lang bij de annexatieplannen stil te staan.” Desondanks zegt ze de huidige situatie “uiterst vervelend” te vinden. “Je hebt geen idee hoeveel tijd en energie erin gaat zitten om iedereen uit te leggen waarom een annexatie niet alleen slecht is voor Leidschendam maar ook voor Den Haag zelf. En dat terwijl je juist al je tijd in de ontwikkeling van de nieuwbouwlocatie en de consequenties daarvan voor bestaand Leidschendam wilt steken.” Daar komt nog bij dat de perikelen de onderlinge verhoudingen in het stadsgewest geen goed doen: “Aanvankelijk heeft Den Haag steeds geroepen dat ze de bouwlocaties als een cadeautje van het Rijk beschouwt. Een cadeautje ook dat ze niet kan teruggegeven. Nu,” zegt ze na een moment van overpeinzing, “Den Haag zo’n ophef heeft gemaakt over het besluit van de provincie om de Wateringse locatie Essellanden buiten de Ahri-procedure te houden, laat zij eindelijk haar ware gezicht zien. En dat geeft te denken. De tragiek is dat we als Leidschendam overal regionale afspraken over hebben gemaakt. We zijn het eens over de woningaantallen en over de woonruimteverdeling. Maar in plaats van dat je daar als gemeente voor wordt beloond, word je gestraft met een bestuurlijk wanproduct.”

Parten

Dwarshuis zegt er verder van overtuigd te zijn dat de onzekerheid over de bestuurlijke toekomst van de bouwlocaties toekomstige kopers parten speelt. “Er komen dagelijks veel vragen over binnen. Het is natuurlijk ook gek als je straks in Leidschendam woont maar door een gemeente op afstand wordt bestuurd…”

L. Dwarshuis-van de Beek op de bouwlocatie Leidschenveen. Hier slaat Tommel vanmiddag de eerste paal. Tussen nu en 2005 moeten op deze locatie zevenduizend woningen worden gebouwd. “Ik denk dat we erin zijn geslaagd een goed plan te maken”, aldus Dwarshuis over de populariteit van Leidschenveen. Foto: Peter van Mulken

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels