nieuws

Oud-Bouwfonds directeur zoekt de uitdaging bij NBM-Amstelland ‘Slag om binnenstedelijke locaties nog niet gemaakt’

bouwbreed

Peter Ruigrok zal als nieuwe directeur projectontwikkeling woningbouw van NBM-Amstelland Projectontwikkeling en Vastgoed er alles aan doen om de positie van zijn broodheer in de top drie van huizenontwikkelaars te versterken. Alleen de koppositie is volgens hem voorgoed vergeven: “Bouwfonds staat sereen bovenaan. Het lukt toch niet om die daar weg te krijgen.” Een gesprek met de vertrekkend directeur van regio Zuid-West van Bouwfonds Woningbouw BV.

Ruim zes jaar heeft de 43-jarige Ruigrok de scepter over de Bouwfonds-vestiging in Delft gezwaaid. Zijn vertrek is daar niet als een bom ingeslagen. Opmerkingen als “Peter is zo ambitieus” en “we wisten toch wel dat het geen blijver was” zijn in zijn directe omgeving snel op te tekenen.

“Ik ben inderdaad ambitieus”, zegt hij zelf, daags na zijn afscheidsfeestje van het bedrijf. “Ik ben iemand die de uitdagingen zoekt. En ik moet zeggen dat mijn doelen bij het Bouwfonds aardig zijn bereikt. Toen ik hier ruim zes jaar geleden kwam, was Bouwfonds in de regio nog nauwelijks aanwezig. Nu hebben we hier een dominante positie opgebouwd. We zitten in Haaglanden niet alleen met Wateringse Veld maar ook met Leidschenveen, en Zoetermeer Oosterheem goed in het zadel. En ook dingen we mee naar deelplannen op Ypenburg. Vooropgesteld, ik loop nooit zo maar weg uit een club. Ik wil werken aan continuiteit. In de regio zijn nu alle grote contracten zo’n beetje gesloten, dus…”

Negen keer zei Ruigrok nee als hij weer voor een andere baan werd gepolst. “De tiende keer was het raak. Er werd me weer een nieuwe uitdaging geboden. Kijk, binnen Bouwfonds Woningbouw zijn we als een team gaan functioneren. En niemand kan zeggen dat Henk van Zandvoort (algemeen directeur Bouwfonds Woningbouw) niet succesvol is.” Meer dan regio-directeur zat er bij Bouwfonds dus niet in? “Laten we zeggen… ik ben nu 43 en ik denk dat het nu het goede moment is om nog iets anders te gaan doen. Jong genoeg en nog voldoende energie om mezelf nieuwe doelen te stellen en de uitdaging aan te gaan.”

Koppositie

Peter Ruigrok is in zijn nieuwe functie verantwoordelijk voor de ontwikkeling van woningbouwplannen door Amstelland Vastgoed. Met de ontwikkeling van meer dan 2100 woningen was Amstelland Vastgoed, op het Bouwfonds na, vorig jaar de grootste aanbieder in Nederland. De koppositie nemen is in de visie van Ruigrok echter schier onmogelijk: “Bouwfonds staat sereen bovenaan. Maar in de posities daarna hoeft Amstelland Vastgoed ook de komende jaren niet onder te doen voor een Wilma, een Mabon, de Heijmansen en de fluctuerende Proper Stok.”

Hoe? “Ik denk bijvoorbeeld dat de slag voor wat betreft de binnenstedelijke locaties nog lang niet overal is gemaakt. Daarnaast zie ik nog wel wat plekken waar Amstelland Vastgoed vaste voet aan de grond kan krijgen. Ik weet”, zegt Ruigrok na een moment van stilte, “wel wat we moeten doen om in de top te blijven meedraaien.”

Oninteressant

Over de huidige ontwikkelingen in Haaglanden die hij mede in de steigers heeft gezet is Ruigrok tevreden. Het aanbod op Wateringse Veld is in zijn visie divers en ook de plannen voor de Vinex-locatie Leidschenveen voldoen aan de hoge verwachtingen. Hij zegt zich dan ook te kunnen storen aan opmerkingen van minister De Boer die vindt dat het eigenlijk allemaal anders moet, en dat met name ook de bouw van woningen met tuintjes aan banden moet.

“Ten eerste vind ik dat, wanneer je als overheid hebt besloten dat de markt het moet doen, je de reikwijdte van je woorden overschat. Daarnaast ben ik het met haar oneens als het gaat om de stelling dat Nederland volgebouwd wordt. Er is hier nog ongelofelijk veel ruimte waar heel wat mee kan worden gedaan. Een weidegebied bijvoorbeeld vind ik knap oninteressant. Ik heb er een bloedhekel aan om vijftig kilometer door vlak open en saai landschap te fietsen. Daarmee wil ik niet zeggen dat we dat allemaal moeten volbouwen. Maar je kunt dergelijke gebieden met woningbouw en natuurontwikkeling wel veel interessanter maken. Daarnaast wordt het voor recreatie toegankelijker.”

Maar toch is de beleving van veel mensen dat het, met name in de Randstad, heel vol is? “Dat komt omdat er voor de ontsluiting in de Randstad maar een boerenpad is, en dat is de A4 waarop we dagelijks met z’n allen stil staan. Waarom niet kiezen voor een tweede snelweg? En dan bedoel ik geen weg die ook weer toegankelijk is voor lokaal verkeer maar gewoon een rechtstreekse verbinding naar de A12, waarvan verkeer van Leiderdorp naar Leiden dus geen gebruik kan maken.”

Een ander aspect om het Randstad-is-vol-gevoel weg te nemen is ruimer te bouwen. Hoewel volgens Ruigrok de huidige verkaveling alleen al uit financieel economisch oogpunt onvermijdelijk is, zegt hij er tegelijk van overtuigd te zijn dat het sleutelen aan die verdeling nog slechts een kwestie van tijd is. “Er komt een moment dat mensen 36 woningen op een hectare te dicht op elkaar vinden. En ik denk dat dat gevoel er sneller zal zijn dan men verwacht.”

Infrastructuur

Een ander aspect is de ontsluiting van de Vinex-locaties door goed openbaar vervoer. Uitermate zorgelijk vindt hij de huidige situatie waarbij het openbaar vervoer min of meer de sluitpost van de nieuwbouwlocatie is. “Er moet een modus worden gevonden zodat er vanaf het allereerste begin goed en snel openbaar vervoer voor handen is. Er moet dus niet worden gediscussieerd over het doortrekken van een sprinter naar Oosterheem. Die sprinter moet er gewoon komen. Dat betekent dat er meer geld in het openbaar vervoer moet worden gestoken. Maar ik vind dat de infrastructuur ook in het zelfde rijtje van hoofdzaken als onderwijs en volksgezondheid hoort.”

Reageer op dit artikel