nieuws

Markt voor onderhoud dakbedekking groeit niet

bouwbreed

Vebidak, de Vereniging Dakbedekkingsbranche Nederland, verwacht niet dat de onderhoudsmarkt in dakbedekkingen groeit. Die verwachting wordt wel gewekt in het rapport van het Economisch instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) ‘Scholing en scholingsbehoefte in de dakbedekkingsbranche’.

In de renovatiemarkt wordt wel meer activiteit verwacht dan in de nieuwbouw, omdat deze werkzaamheden arbeidsintensiever zijn. In omvang blijft de nieuwbouw meer dakbedekking afnemen dan de renovatiesector, namelijk 55% nieuwbouw tegenover 45% renovatie. Directeur Jonkers van Vebidak schrijft het optimisme van het EIB toe aan de optimistische schatting van de dakbedekkingsbedrijven. Het rapport is door het EIB opgesteld in opdracht van Vebidak. Voorts denkt Jonkers dat de opkomst van de gemodificeerde materialen voor dakbedekking zal leiden tot het wegvallen van een gehele onderhoudscyclus. “Moest je in het verleden voor geblazen bitumen vaak binnen tien jaar iets aan de dakranden doen, met de huidige materialen ben je, mits goed ontworpen en uitgevoerd, de eerste vijftien jaar niet aan de beurt. Laat staan dat je aan ‘overlagen’ of het overtrekken van de oude dakbedekking met een nieuwe laag toe bent.”

De groei van kunststof op het dak vlakt volgens Jonkers af en stabiliseert rond 15%. De oorzaak daarvan is volgens hem, dat in de renovatiesfeer vaak een bitumineus pakket dakbedekking aanwezig is, waarover een nieuwe laag wordt gebrand. Het oude pakket blijft daarmee zijn functie houden. Dat is altijd goedkoper dan het afdanken van het oude pakket en het aanbrengen van een nieuwe eenlaagse kunststof dakbedekking. Bovendien wordt het milieu minder snel belast met dakafval. Ook zijn de levensduurclaims van kunststof dakbedekking van meer dan dertig jaar volgens Jonkers nooit bewezen. In veel gevallen is de levensduur van het dakpakket niet belangrijk, omdat het desbetreffende pand binnen tien of twintig jaar is afgeschreven of gesloopt of een herbestemming vindt.

Reageer op dit artikel