nieuws

Lik-op-stuk voor slecht arbobeleid

bouwbreed

Werkgevers die zich niet houden aan de regels voor arbeidsomstandigheden, kunnen in de toekomst direct een boete krijgen van de Arbeidsinspectie. Dit lik-op-stuk-beleid wordt mogelijk in de nieuwe Arbowet 1998 die nu voor advies bij de Raad van State ligt.

Bij het constateren van overtredingen kan na in voering van de wet de werkgever direct een boete krijgen zonder dat de rechter eraan te pas komt. Het kabinet verwacht dat de effectiviteit van de handhaving van de Arbowet hiermee belangrijk kan worden verbeterd.

Daarnaast geeft de nieuwe wet de werkgever grotere verantwoordelijk voor arbo- en verzuimbeleid. In de wet komen normen voor het vereiste beschermingsniveau. Werkgevers mogen dan zelf bekijken hoe zij aan die normen kunnen voldoen. Daarmee verdwijnen dan de nu zo gedetailleerde regels.

Reageer op dit artikel