nieuws

Lichtsensoren reduceren energieverbruik

bouwbreed

“Lichtsensoren in armaturen waarmee op een hoogst efficiente manier kan worden bespaard op energie zijn de systemen van de toekomst”, aldus ergonome P.M. van Bergem, wetenschappelijk medewerkster bij TNO Technische Menskunde in Soesterberg. Van Bergem heeft een onderzoek afgerond naar de beleving van een verlichtingssysteem dat zeer zuinig omspringt met energie. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Novem, EnergieNed en Kema.

Het systeem is erop gebaseerd dat de verlichting wordt gedimd naarmate meer daglicht tot een ruimte toetreedt. Bewegingsdetectoren houden in de gaten of er iemand aanwezig is. Zo niet dan wordt de kunstverlichting na enige tijd helemaal uitgeschakeld. Omgekeerd, als de ruimte weer wordt betreden en daglicht ontoereikend is, schakelt de verlichting aan. Een centraal schakelprogramma zorgt ervoor dat het licht aan het einde van de dag en bijvoorbeeld tijdens lunches uit gaat. Ook kan de medewerker op de werkplek zelf het aantal benodigde lichtpunten aan- en uitschakelen en dimmen. Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen de tweecomponentenverlichting na daglicht het prettigst vinden. Het onderzoek maakt deel uit van de twee lezingen over verlichting op Elektrotechniek ’97.

Reageer op dit artikel