nieuws

Koelend textiel

bouwbreed

In de enveloppenfabriek Van Stolk en Reese BV te Rotterdam zijn de klimatologische omstandigheden voor de medewerkers aanzienlijk verbeterd door het toepassen van het KE-luchtslangensysteem van Air Product Systems Benelux CV te Strijen. De via het weefsel ingebrachte koelere lucht zorgt ervoor dat in de praktijk de ruimtetemperatuur in de fabriek 4 gr. C lager is dan de heersende buitentemperatuur tot 28 gr. C. Vroeger liepen bij warm weer de temperaturen in de fabrieksruimten soms op tot 40 a 45 gr. C. Deze temperaturen zijn bepaald niet conform de Arbo-richtlijn. De te grote warmte zorgde ook voor het regelmatig uitvallen van machines.

De luchtslangen werken volgens het verdringingsprincipe. Ze zijn opgehangen op drie meter hoogte, de halve hoogte van het gebouw. Daardoor wordt alle warmte van de productiemachines naar boven verdrongen. Boven de slangen vormt zich een warmtedeken die ervoor zorgt dat een groot deel van de externe warmtebelasting door de zon niet in de ruimte kan komen. In het dak wordt een deel van de warmte mechanisch afgevoerd.

Reageer op dit artikel