nieuws

Hoeveelheid verontreinigd Rotterdams baggerslib in acht jaar gehalveerd

bouwbreed

De hoeveelheid verontreinigd slib die jaarlijks uit de haven van Rotterdam wordt gebaggerd is de afgelopen acht jaar gehalveerd. Dat heeft veel inspanning gekost. Maar op de lange termijn is voorkomen van verontreiniging de enige oplossing.

Dit zei milieuwethouder Sjaak van der Tak van Rotterdam gisteren bij de opening van de International Conference on Contaminated Sediments (ICCS) in Rotterdam.

De jaarlijkse hoeveelheid baggerslib in de haven van Rotterdam is van tien miljoen kubieke meter acht jaar geleden omlaag gebracht tot krap 5 miljoen kubieke meter. Dit is mede het resultaat van een gezamenlijk project van Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam. Het project is uitgevoerd in het kader van het Programma Ontwikkeling Saneringsprocessen Waterbodems (POSW) van Rijkswaterstaat.

Het verlagen van de hoeveelheid verontreinigd baggerslib betekent dat de ‘Slufter’, het depot voor de opslag van baggerslib uit de Rotterdamse haven, waarschijnlijk tot het jaar 2020 kan worden gebruikt. Eerdere voorspellingen gaven aan dat het depot in het jaar 2002 vol zou zijn. Naar verwachting zal de hoeveelheid verontreinigd slib in het jaar 2002 zijn gedaald tot 3 miljoen kubieke meter.

Lange termijn

Voor de lange termijn streeft Rotterdam naar terugdringen van de verontreinigingen waardoor het baggerslib niet meer verontreinigd zal zijn. Dat zou de aanleg van een nieuw depot overbodig maken. Tijdelijke maatregelen kunnen de gebruiksduur van de Slufter echter vergroten. Daarom staan technieken voor het verminderen van het volume en voor hergebruik na reiniging ook volop in de belangstelling.

Het internationale symposium ‘International Conference on Contaminated Sediments (ICCS) duurt tot en met donderdag 11 september en vindt plaats in ‘De Doelen’ in Rotterdam.

Reageer op dit artikel