nieuws

Heijmans houdt opgaande lijn vast

bouwbreed Premium

“De kunst is nu deze opgaande lijn vast te houden. Het betekent dat onderdelen waar het goed mee gaat zoals woningbouw zo moeten blijven werken, en onderdelen waar het minder mee gaat zoals beton- en waterbouw beter moeten gaan presteren.”

Joop Janssen, voorzitter raad van bestuur Heijmans, is tevreden over de eerste zes maanden van dit jaar. “Het is stukken en stukken beter gegaan dan de vergelijkbare periode van 1996. De winter in dat jaar duurde maar voort.”

Het effect van een mildere winter aan het begin van dit jaar en een verbeterde marge is onmiddellijk in de cijfers af te lezen. De winst steeg met bijna 50 procent tot f. 18,6 miljoen, terwijl de gedeclareerde omzet f. 182 miljoen hoger lag op f. 751 miljoen. De groei van omzet en resultaat zijn deels te verklaren door de aankopen De Vries Holding, Vebo en Walcherse Bouwunie.

Janssen: “De marge (2,5 procent) hebben we kunnen verbeteren door een grotere alertheid bij het inkoopproces aan het daglicht te leggen. Daarnaast zijn onze marges in de woningbouw iets beter geworden. Als dit en volgend jaar onze Vinex-productie erbij komt, zal het nog beter gaan. Overigens ben ik niet sceptisch over Vinex. We hebben er altijd in geloofd.”

Net als concurrent NBM-Amstelland spreekt Janssen zijn ongenoegen uit over de onverantwoorde smalle marges in de beton- en waterbouw. “We moeten grote risico’s nemen, maar die worden niet betaald. De projectkosten van de tunnel onder de Westerschelde lagen op f. 6 miljoen. We zullen moeten leven met uiterst bescheiden marges in deze sector.”

Voor het hele jaar verwacht de aannemer uit Rosmalen een winstgroei van 12 tot 20 procent. Vorig jaar verdiende Heijmans f. 38 miljoen op een omzet van f. 1,618 miljard. De orderportefeuille was eind juni opgelopen tot f. 1,44 miljard, vergeleken met f. 1,06 miljard twaalf maanden eerder. Begin dit jaar had deze portefeuille nog een omvang van f. 1,236 miljard.

Reageer op dit artikel