nieuws

HBG daagt Duitse overheid voor rechter

bouwbreed Premium

In zijn strijd met de Duitse overheid komt de Hollandsche Beton Groep (HBG) met een verrassende tegenzet: HBG gaat op korte termijn de Duitse staat voor de rechter slepen. De Nederlandse aannemer wil de betaling afdwingen van DM 30 miljoen, die HBG tegoed zou hebben voor de bouw van een deel van het Schurmann-complex in Bonn. De actie volgt op het besluit van de Duitse overheid afgelopen vrijdag om HBG voor de rechter te dagen. De Duitsers eisen DM 410 miljoen wegens fouten die zouden zijn gemaakt bij de bouw van het complex, waar oorspronkelijk het Duitse parlement in zou zetelen.

Ook blijkt dat HBG in ’96 al met de Keulse partner Wiemer und Trachte een procedure in gang heeft gezet om betaling van DM 16 miljoen af te dwingen. De Duitse overheid liet het werk aan de bovenbouw van het complex stilleggen, nadat een overstroming van de Rijn in ’93 grote schade veroorzaakte. Bonn stelt HBG verantwoordelijk.

Uit de reactie van HBG blijkt ook nog eens dat het onderzoek van de twee onafhankelijke experts nog steeds niet is afgerond. Die werden mede op verzoek van HBW Beton- und Wasserbau GmbH, de Duitse dochter van HBW, door de rechtbank aangewezen. HBG-woordvoerder Arno Pronk gaat er vanuit dat voor het eind van dit jaar de experts klaar zijn. “Het is een complexe affaire. De partijen konden op de voorlopige resultaten van de experts reageren. Die fase is afgesloten en nu vindt de afronding plaats.”

Reageer op dit artikel