nieuws

Frans consortium bouwt centrale in China

bouwbreed

Het Franse energie-consortium EDF en GEC-Alsthom heeft een primeur binnengehaald door het eerste BOT-energiecontract (built operate transfer) te tekenen met China. Het project behelst de bouw en exploitatie gedurende 18 jaar van een elektriciteitscentrale te Laibin B. Het contract heeft een waarde van $650 miljoen.

Voor EDF betekent dit de eerste directe investering in China. Het consortium steekt $150 miljoen in het project. De rest wordt gefinancierd door verschillende buitenlandse leningen, eveneens een primeur in China. De elektriciteitscentrale wordt gebouwd in de zuidelijk provincie van Guangxi en krijgt een totale capaciteit van 720 MW. De bouw zal 33 maanden duren en verschaft 3500 mensen werk.

Of de exploitatie van de centrale rendabel zal zijn is de vraag. Gesproken wordt van een rendement van 12 procent hetgeen naar Chinese maatstaven vrij laag is. De prijs per kWu wordt bepaald door de prijs van de steenkool en de valutakoers. De EDF-directie is optimistisch en ziet het contract als een belangrijke stap in de ontwikkeling van zijn activiteiten in China. Het Franse elektriciteitsbedrijf is al tien jaar actief in China. EDF heeft er een veertigtal contracten afgesloten, waaronder die voor technische hulp bij de bouw van de kerncentrales van Daya Bay, de Quinsham 2 en de Lin Ao. In mei werd een joint venture contract gesloten voor de bouw van een energiecentrale in Shandong (zuidoost China). EDF is ook kandidaat in een tweede BOT-contract voor de bouw van een energiecentrale in Changshan.

Reageer op dit artikel