nieuws

Explosieve groei van aantal zelfstandigen in afbouw

bouwbreed Premium

De afbouwsector wordt overspoeld door zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Dat valt op te maken uit de explosieve groei van de bij het Bedrijfschap STS Afbouw ingeschreven ondernemingen en het vrijwel op gelijk niveau blijven van het aantal werknemers. Het gaat de branche economisch voor de wind. De omzet is inmiddels gestegen tot f. 1,5 miljard.

“Het gaat inderdaad uitstekend”, zegt woordvoerder P. Metman van het bedrijfsschap in een toelichting op het jaarverslag 1996. Dat maakt melding van een immer stijgende omzet. Sinds 1981 is die jaarlijks met 7 tot 8% toegenomen.

Metman heeft voor de nog steeds positieve ontwikkeling in het stukadoors-, terrazzo- en steengaasstellersbedrijf wel een verklaring: “Er komt steeds meer aandacht voor stucwerk aan de buitengevel. Ook wordt er veel meer gedaan aan restauratie van oude gebouwen en van panden die niet onder de monumentenzorg vallen. In die laatste gevallen wordt stucwerk vooral uit functionele overwegingen toegepast.”

Bedrijvigheid

De gang van zaken in de markt vindt een vertaling in de bedrijvigheid in de branche. Het aantal ingeschreven ondernemingen steeg van 1697 in 1995 naar 1981 in 1996. “Inmiddels is dat verder toegenomen tot 2100”, aldus Metman.

Toch is een kanttekening daarbij op zijn plaats. Het gaat namelijk in hoofdzaak om ‘zelfstandige bedrijfsmatige uitoefening van het bedrijf, zonder dat men gebruik maakt van werknemers in loondienst’. Die groei van het aantal zzp’ers (“we weten niet echt hoeveel er ingeschreven staan”) wordt in het jaarverslag niet volledig toegejuicht.

“In sommige gevallen verstoort deze ontwikkeling de concurrentiepositie van de ondernemingen die wel verantwoordelijkheid dragen voor de werkgelegenheid van hun medewerkers”. Het aantal werknemers bleef stabiel: ongeveer 9500.

De toename van het aantal zzp’ers is ook om andere redenen niet positief. “Lagere overheidskosten en het niet bijdragen aan de opgebouwde en zeer nuttige branche-eigen regelingen missen hun uitwerking niet”, aldus het jaarverslag.

Reageer op dit artikel