nieuws

Erasmusbrug krijgt voor komend stormseizoen nieuwe trillingdempers

bouwbreed Premium

Nog voor het stormseizoen komen er op alle tuien van de Erasmusbrug extra grote trillingdempers. De proef met twee hydraulische dempers in juli heeft voldoende opgeleverd om de dempers te kunnen bestellen. Ze worden begin oktober aangebracht.

Vorig jaar november ging de Erasmusbrug ‘dansen’ bij een windkracht zes, loodrecht op de brug, in combinatie met regen. Daardoor kwamen de tuien in beweging en sloegen soms meer dan een meter uit. De brug, die toen net twee maanden open was, moest een paar dagen dicht en kon pas weer worden gebruikt nadat de tuien onderling met spanbanden waren verbonden.

Gemeentewerken onderzocht het probleem en kwam in juni met drie oplossingen: definitieve koppeling van de tuien, aanpassing van de gladde ronde buis om de draden, of een hogere demping van de tuien. Na onder andere onderzoek in Japan werd gekozen voor de laatste oplossing. Om de vereiste karakteristieken voor de dempers vast te stellen is in juli een proef gedaan met twee dempers. De resultaten hiervan waren voldoende om hydraulische dempers te kunnen bestellen.

Overigens zaten er al dempers op de tuien van de brug, maar die waren niet zwaar genoeg. Bovendien waren niet alle tuien voorzien van dempers. De nieuwe dempers, die in overleg met architect Ben van Berkel worden aangebracht, komen wel op alle 64 tuien. Dat gebeurt begin oktober en dan worden ook de laatste spanbanden weer verwijderd.

Reageer op dit artikel