nieuws

Effectieve stimulering goed voor warmtepomp

bouwbreed

Als Nederland analoog aan Duitsland en Zwitserland stimuleringsregelingen voor warmtepompen zou kennen, zou de marktintroductie veel sneller verlopen. Tot die conclusie komt de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (Novem) na twee tarievenstudies naar de financiele haalbaarheid van warmtepompsystemen.

Anders dan in Nederland verloopt de marktintroductie van warmtepompen in Duitsland en Zwitserland bijzonder snel. De verklaring daarvoor is dat de hoge aanschafkosten van een warmtepomp voor een nieuwbouwwoning kunnen worden terugverdiend door een effectief stimuleringsbeleid van de overheid en energiebedrijven.

Natuurlijk speelt in het buitenland de hogere brandstofprijs voor het stoken van cv-ketels ook een rol. Daardoor kunnen elektrische warmtepompen beter met cv-ketels concurreren. Dat geldt zeker voor gebieden die geen gasinfrastructuur hebben en op stookolie zijn aangewezen. Een derde van de Zwitserse nieuwbouwwoningen wordt al met een elektrische warmtepomp uitgerust en dit aandeel groeit sterk. In Duitsland krijgt ongeveer vijf procent van de nieuwbouwwoningen een warmtepomp. Zowel in Zwitserland als in Duitsland kunnen bewoners door diverse regelingen bijna f. 5000 subsidie krijgen voor plaatsing van een individueel warmtepompsysteem. Bovendien geven energiebedrijven kortingen op elektriciteitstarieven voor afschakelbare warmtepompen, die kunnen oplopen tot 50 procent van de elektriciteitsprijs. Het afschakelen van de warmtepompen tijdens piekuren blijkt in de praktijk helemaal niet tot comfortproblemen te leiden.

Energiebedrijven bieden daarnaast extra service aan bewoners, zoals advies bij aanschaf en vijf jaar extra garantie. Door deze maatregelen is een warmtepompsysteem in gebruik ongeveer even duur als een cv-ketel. Ook de toepassing van collectieve warmtepompsystemen, die worden beheerd door een energiebedrijf, groeit in beide landen.

Prijsontwikkeling

In Nederland spitst de discussie over de toekomstperspectieven voor warmtepompen zich vaak toe op de verwachte prijsontwikkeling van de warmtepompsystemen zelf. Uit de ontwikkelingen in Duitsland en Zwitserland blijkt dat gunstige elektriciteitstarieven minstens zo belangrijk zijn, zo blijkt uit de Novem-studies.

Aangezien er nog geen speciaal elektriciteitstarief is voor een warmtepomp in particulier beheer, blijkt deze optie onder huidige omstandigheden zich niet terug te verdienen. Er bestaan ook geen subsidieregelingen voor particulieren.

Een warmtepompsysteem in beheer van het energiebedrijf verdient zich op termijn wel terug, onder meer bij seriematige toepassing in nieuwbouwwoningen en bij toepassing in bijvoorbeeld bejaardentehuizen.

Het belangrijkste verschil tussen eigen beheer en exploitatie door het energiebedrijf is dat een afschakeling van de warmtepompen tijdens piekuren de kosten voor het energiebedrijf aanzienlijk drukt. Deze inkoopkosten liggen voor het energiebedrijf tussen 5 en 8 cent per kWh. Daarnaast kunnen energiebedrijven gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Vamil-regeling en leningen met een lage (groene) rente om de investeringskosten te drukken.

Betaalbaar

Opvallend is volgens Novem het grote verschil tussen de normale elektriciteitstarieven die een (klein)verbruiker betaalt aan het energiebedrijf en de kosten voor het energiebedrijf zelf, als een installatie met piekafschakeling wordt toegepast.

Uit de Novem-studies blijkt dat bij een speciaal tarief van 8 a 9 cent per kWh ook een warmtepomp in eigen beheer betaalbaar wordt. Of de eigenaar bij deze tarieven het systeem binnen een redelijke termijn terugverdient hangt weer af van de precieze prijsstelling, de subsidiemogelijkheden en de vraag of de warmtepomp voor een individuele woning wordt gebruikt of voor een groter gebouw.

Het Duitse energiebedrijf RWE rekent een elektriciteitstarief van 9,2 cent voor een warmtepomp met piekafschakeling en er is volgens Novem geen reden waarom dit soort prijzen in Nederland niet mogelijk zouden zijn. Om zo’n lage elektriciteitsprijs te bereiken, zal de warmtepomp wel moeten worden vrijgesteld van ecotax (of regulerende energiebelasting) op elektriciteit.

Dat lijkt volgens Novem reeel, want een woning die geen gasaansluiting heeft, kan geen gebruik maken van de ecotaxvrije voet die geldt voor de eerste 800 kubieke meter aardgas.

Reageer op dit artikel