nieuws

Duitse 2DF-steen te zwaar voor metselaar

bouwbreed Premium

De Hout- en Bouwbond CNV heeft ernstige bezwaren tegen de Duitse 2DF-steen (zie Cobouw Vizier van maandag 1 september). De steen is te zwaar voor de metselaar. Dit bezwaar is gebaseerd op onderzoek van de Stichting Arbouw. De 2DF-steen weegt met 4,5 kilo te zwaar en overschrijdt de zogeheten Maximale Arbouw Limiet met 0,5 kilo. Deze limiet is met 4 kilo al aan de zware kant. De gezondheidsgrens geeft voor een werkhoogte van 50 tot 140 centimeter een maximaal steengewicht van 2 kilo aan.

Een alternatief is dat men deze steen niet als een steen maar als een blok behandelt. Een steen kan men met een hand oppakken; een blok met twee. Dit wil zeggen dat de metselaar andere handelingen moet verrichten wil hij voor langere tijd op de been blijven. Het houdt ook in dat hij minder van deze stenen in een bepaalde tijd kan leggen. Dat betekent weer een verhoging van de kosten. Het ziekteverzuim onder metselaars en oppermannen is met respectievelijk 11,7 en 15,3 procent al relatief hoog. Tijdens het metselen wordt veel gebukt, getild en veelvuldig bewogen.

Metselen belast het lichaam zwaar. Het gebruik van de 2DF-steen maakt het werk van de metselaar nog zwaarder. De steen bezorgt inderdaad slechts tijdelijk ongemak. Het zal voor de meeste metselaars slechts een kwestie van tijd zijn tot men ziek of arbeidsongeschikt wordt. Lang zal de metselaar dus geen gemak hebben van de steen. Het economisch voordeel dat de vertegenwoordigers van Keraba voorspellen zal dus in een andere post weer wegvloeien. En dan hebben we het nog niet eens over het verminderen van het levensplezier wanneer je als metselaar of opperman ziek wordt of in de wao komt. Deze posten zijn niet in geld uit te drukken maar wegen wel des te zwaarder.

Momenteel ontwikkelt Arbouw onder leiding van H.F. van der Molen het A-blad metselen en lijmen. Daarin komen de maten en gewichten aan de orde die zo weinig mogelijk schade opleveren voor de gezondheid van de metselaar en de opperman. Deze week zal de begeleidingscommissie zich over het concept buigen.

Reageer op dit artikel