nieuws

Draagconstructie maakt plaats voor parkeerruimte

bouwbreed Premium

In de kelder van het gebouw ‘Drie Koningen’ aan de Singel te Amsterdam is een deel van de dragende kolommen gesloopt en vervangen door een staalconstructie. Dat gebeurde om ruimte te maken voor het parkeren van enkele auto’s.

Deze ingrijpende aanpak wordt gerechtvaardigd door de opbrengsten van de appartementen, die in het gebouw worden gerealiseerd. Volgens drs. J.P.A.P. Krijnen van Car Parkers Nederland te Valkenswaard is het scheppen van parkeerplaatsen van wezenlijk belang. “Daar laat een ontwikkelaar van afhangen of een project doorgaat of niet. Appartementen in het centrum van Amsterdam zijn veel minder waard als ze geen parkeerplaats hebben. Dat weegt op tegen de hoge kosten”, aldus Krijnen.

Car Parkers Nederland levert de parkeerinstallatie voor ‘Drie Koningen’. Alleen de installatie kost al ruim f. 15.000 per plaats. Daar komen de bouwkundige kosten nog bij. Die zijn aanzienlijk, want de kelder van het gebouw wordt ingrijpend aangepast. Op twee plaatsen vervangt een staalconstructie twee kolommen, en de begane grondvloer is verhoogd om de auto’s boven elkaar te kunnen parkeren.

Bijna het dubbele

Met behulp van het systeem van Car Parkers Nederland kunnen zeven auto’s worden geplaatst op een oppervlak waar anders waarschijnlijk slechts drie auto’s een plaats zouden vinden. Op de vloer staan er drie, daarboven nog eens vier. Als een eigenaar een van de vier bovenste auto’s nodig heeft, verschuiven de onderste zodanig, dat de juiste auto naar beneden kan komen.

Car Parkers Nederland is vertegenwoordiger van de Duitse fabrikant van parkeersystemen Wohr. Vorig jaar mei werden de systemen opgeleverd voor een garage in het gebouw van de voormalige Slavenburg’s Bank aan de Herengracht. Ook hier zijn appartementen gerealiseerd en waren parkeerplaatsen noodzakelijk. Er zijn putten gemaakt, waarin de auto’s schuin naar beneden worden geparkeerd. Normaal zouden niet meer dan 25 auto’s in deze kelder passen. Dat aantal is door de toepassing van de Wohr parkeersystemen tot bijna het dubbele verhoogd.

Hoog rendement

De kelder onder de voormalige Slavenburg’s Bank is in gebruik sinds september vorig jaar. Er is met verschillende systemen gewerkt, onder andere een oplossing waarbij de auto’s op plateaus staan die kunnen verschuiven. In die ruimte staan nu acht auto’s, waar anders slechts plaats zou zijn geweest voor vijf. De kosten van deze parkeergarage zijn geringer dan in ‘Drie Koningen’, namelijk f. 6000 per plaats, exclusief de bouwkundige voorzieningen.

Volgens Krijnen is de technische levensduur van de parkeersystemen 25 jaar. Als ze goed schoongehouden worden, kunnen ze echter langer mee. “Niet alleen water, ook vuil moet worden verwijderd. Stof houdt namelijk vocht vast, bijvoorbeeld lekwater van de auto’s”, waarschuwt Krijnen. Volgens hem worden parkeersystemen in toenemende mate gebruikt. “Een opdrachtgever in Utrecht wil zelfs drie lagen auto’s boven elkaar, onder en boven elk acht en daartussenin zeven. Op die manier heeft de investering een hoog rendement.”

Een staalconstructie vervangt twee kolommen in de kelder van gebouw ‘Drie Koningen’ te Amsterdam. Het bouwkundige werk wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf Midreth BV te Mijdrecht.

Reageer op dit artikel