nieuws

Directeur kraanverhuur beboet voor overtreden voorschriften

bouwbreed Premium

De 43-jarige directeur van een kraanverhuur- en montagebedrijf uit het Veluwse Kootwijkerbroek is door de economische politierechter in Arnhem veroordeeld tot een boete van drieduizend gulden. Dit wegens het niet in acht nemen van bepaalde veiligheidsvoorschriften op een bouwlocatie in Apeldoorn.

Bovendien kreeg de eigenaar drie maanden voorwaardelijke stillegging van zijn bedrijf opgelegd. Zo troffen opsporingsambtenaren van de Algemene Inspectie Dienst (AID) geen steiger aan op een plek waar arbeiders van het bedrijf montagewerkzaamheden aan het verrichten waren.

Tevens bleken zij niet te zijn aangelijnd en waren tevens geen vangnetten aanwezig om de werknemers te beschermen tegen eventueel valgevaar. “Het werk had veilig uitgevoerd kunnen worden, maar in de bouwwereld is het kennelijk een bekend fenomeen dat allerlei aanpassingen in de werksfeer onpraktisch zijn en meer tijd kosten”, aldus de officier van justitie. Die opmerking verleidde de raadsman van de Kootwijkerbroeker ertoe te stellen dat veel beter de werknemers van het bedrijf in het verdachtenbankje hadden kunnen verschijnen. “Volgens aan hen gegeven instructies zijn zij gewoon verplicht de voorschriften na te leven, maar de praktijk blijkt soms harder dan de leer.”

Volgens de gedagvaarde directeur zouden zijn werklieden zelfs zo’n weerbarstige opstelling kennen, dat hij zich reeds genoodzaakt voelde sommigen te ontslaan. Intussen zou zijn bedrijf bovendien een veiligheidsfunctionaris in dienst hebben genomen en werden alle werknemers al op cursus gestuurd. Die ontwikkeling juichte ook de politierechter toe, alleen dat schoof in zijn uiteindelijke slotoordeel niet de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid van de directeur in het recente verleden weg. “Als werkgever bent u zeker geen politieagent, maar primair bent u wettelijk wel degene die toezicht dient te houden op de veiligheid van uw werknemers”, hield hij de eigenaar voor, voordat conform de eis van de officier vonnis werd gewezen. “De veiligheid legt het te vaak af tegen economische belangen en dat is een intrieste zaak.”

Reageer op dit artikel