nieuws

CAD-software kan steeds meer en kost minder

bouwbreed

CAD-software krijgt steeds meer functionaliteit en kost desondanks minder. Hetzelfde geldt voor de hardware. Veel wezenlijk nieuwe ontwikkelingen zijn er echter niet. De tweede editie van de jaarlijkse vakbeurs AEC Expo (Architectural Engineering and Construction) in de Rai te Amsterdam was dan ook weinig opwindend.

De beurs werd tegelijk met GIS Amsterdam ’97 (Geografische Informatie Systemen) gehouden. Net als vorig jaar was de beurs van beperkte omvang. Hij paste makkelijk in de Noordhal van de Rai.

Opvallend was de ‘herintrede’ van het driedimensionale architectenpakket STAR. Het wordt geproduceerd door Star Informatique te Luik in Belgie. Er zijn in Nederland ongeveer 20 gebruikers. Architektuur en Automatisering (A en A) te Amsterdam heeft de taak op zich genomen om het programma te verspreiden en te ondersteunen. “Het is het enige CAD-programma voor architecten dat daadwerkelijk van het begin af in drie dimensies werkt”, aldus een toelichting van ir. J.G.P.M. van der Weijden van A en A. “Alles wordt afgeleid van het 3D-model. De tekeningen kloppen dus altijd. Wat architecten bovendien aanspreekt, is de eenvoud waarmee een model kan worden gevisualiseerd, voor henzelf en voor opdrachtgevers. Het model is als het ware een virtuele maquette.”

De prijs van STAR en de benodigde hardware zijn lange tijd drempels geweest voor de aanschaf. De prijs is echter gedaald naar ongeveer f. 15.000 en het programma draait nu ook onder Windows NT en op IBM workstations.

‘GIS-kunde’

Ook opmerkelijk was het initiatief van Diana Analysis om software van het Belgische bedrijf BuildSoft op de Nederlandse markt te brengen. Het gaat om onder andere ConCrete, PowerPlate en EuroFrame. Het is de bedoeling deze programma’s te gaan combineren met de eindige elementen software van Diana zelf. Op dit moment is het echter nog niet zo ver.

Dat de software en hardware tot steeds meer in staat is, werd duidelijk op de afdeling voor Geografische Informatie Systemen (GIS). Overal rolden fraai gekleurde landkaarten uit de plotters en printers. Het werken met GIS is uitgegroeid tot een op zichzelf staande discipline. De Vrije Universiteit te Amsterdam (VU) bood tijdens GIS Amsterdam ’97 een postdoctorale cursus aan. De deelnemers kunnen Master of Science (MSc) worden in de ‘GIS-kunde’. De cursus wordt verzorgd in samenwerking met UNIGIS, een netwerk van de Manchester Metropolitan University, de universiteiten van Huddersfield, Salford en Salzburg en de VU te Amsterdam. Informatie is te verkrijgen via tel. 020 4446099. De cursus kost f. 10.000 (plus f. 3500 voor het MSc-diploma) en duurt twee jaar.

Ergonomie

De software en de hardware krijgen meestal meer aandacht dan de mens die ermee moet werken. Leuwico Nederland BV te Amsterdam denkt er anders over. Het bedrijf was aanwezig met projectmeubilair voor computergebruikers. Leuwico heeft een in het Duits geschreven brochure aan over de ergonomie van de werkplek. De brochure is buitengewoon uitgebreid en aan te bevelen voor iedereen, die zich om de arbeidsomstandigheden van beeldschermwerkers bekommert.

In feite hadden alle exposanten tijdens AEC Expo ’97 en GIS Amsterdam ’97 wel iets nieuws. In de meeste gevallen was het een uitbreiding van de soft- of hardware met nieuwe mogelijkheden. VMV CAD-Adviseurs te Den Haag toonde de nieuwe functionaliteiten van Arkey, namelijk schaduw, lichtbronnen, glas en een verbeterde kleuraansturing. Veel exposanten kwamen met aanpassingen aan de laatste release van AutoCad. Het zijn allemaal nuttige vernieuwingen, maar de grote doorbraak van de automatisering in de bouw laat nog op zich wachten. Misschien komt de informatisering echt op gang als het Bouw Afspraken Stelsel (BAS) gereed is. Wellicht gaat AEC Expo na het jaar 2000 groeien.

Reageer op dit artikel