nieuws

Bouw Afspraken Stelsel gaat verder dan indeling NL-SfB

bouwbreed

Het Bouw Afspraken Stelsel (BAS) zal verder gaan dan de indeling in bouwelementen en bouwproducten volgens het NL-SfB systeem.

Dat werd duidelijk in een bijeenkomst van de Vereniging BAS tijdens de vakbeurs AEC Expo in de RAI te Amsterdam. Het ordeningsprincipe van de NL-SfB indeling is ‘decompositie’, het in elementen beschrijven van gebouwen en delen daarvan. Het BAS gaat een stap verder en zal gebruik maken van het ‘specialisatieprincipe’, waarbij de elementen nog eens worden uitgesplitst in delen met bepaalde kenmerken.

Informatie sneller

Tijdens de bijeenkomst werd een demonstratie gegeven van de toepassing van het BAS in de installatietechniek. Ook werd aandacht besteed aan de stand van zaken met betrekking tot de ontwikkeling van het BAS. Er zijn reeds een groot aantal bouwpartners lid van de Vereniging BAS. Een aantal projecten staat op stapel voor delen van de bouw.

Het resultaat van het Bouw Afspraken Stelsel moet zijn, dat de informatie in de bouw sneller en completer wordt, minder fouten zal bevatten en makkelijker aan te passen zal zijn aan de behoeften van de klant. Volgens de initiatiefnemers van BAS is dit nodig omdat er in de bouw steeds meer sprake zal zijn van ‘comakership’ tussen de verschillende partners. Daarbij hoort een complexe communicatie, die uitstekend geautomatiseerd kan worden. Een eenduidig en bouwbreed afsprakenstelsel is dan nodig. Dat wordt de komende jaren ontwikkeld. Tegelijkertijd zullen de bestaande stelsels worden aangepast, zodat zij op het Bouwbrede Afspraken Stelsel aansluiten.

Informatie is te verkrijgen bij het secretariaat van de Vereniging BAS te Ede, tel. 0318 624090.

Reageer op dit artikel