nieuws

BNA: ‘Maak woningen vergunningvrij’

bouwbreed

Als de overheid echt wil dereguleren, moet ze de bouw van alles ter grootte van een vrijstaande woning vergunningvrij maken. Deze stelling poneerde de voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten Carel Weeber gisteravond bij een bijeenkomst met Brabantse architecten. Het kabinet wil de huidige driedeling vergunningvrij, meldingplichtig en vergunningplichtig vervangen door een tweedeling: vergunningvrij en vergunningplichtig. Maar die laatste groep is wel weer opgesplitst in een categorie met lange en een met korte procedure. Dus het blijft lood om oud ijzer, aldus Weeber.

Het kabinet hinkt volgens de BNA-voorzitter op twee gedachten: willen dereguleren maar ook greep willen houden op de ruimtelijke kwaliteit. De BNA wil dat alles wat tot nu toe meldingplichtig was, vergunningvrij wordt. En de categorie vergunningplichtig wil de BNA opschonen. Weeber: “Alle vrijstaande woningen en gebouwen met minder dan 500 m3 zouden vergunningvrij moeten zijn.”

Reageer op dit artikel