nieuws

ABG tandemtrilwals met variabele walsfactor

bouwbreed

De Duitse fabrikant ABG heeft een nieuw walsconcept op de markt geintroduceerd: een tandemtrilwals met variabele walsfactor. Dit is een waarde die bepalend is voor de walskarakteristiek. Door deze variabel te maken kan de wals bij diverse soorten mengsel worden ingezet.

Om de inzetbaarheid van een wals op bepaalde soorten asfaltmengsels beter te kunnen voorspellen ontwikkelde de Vereniging ter Bevordering van Werken in Asfalt (VWB-Asfalt) de zogenaamde walsfactor. Dit is een waarde die wordt berekend door het gewicht van de wals per rol in kN, te delen door de breedte van de rol in meters te delen door de diameter van de rol in het kwadraat.

Als algemeen bruikbare waarde voor de verdichting van normale mengsels in de eerste twee verdichtingsfasen, wordt een walsfactor van ca. 20 gehanteerd. Voor mengsels die zich tijdens het verdichten instabiel gedragen, zoals bijvoorbeeld ZOAB, verdient een wals met een wat lagere factor de voorkeur.

ABG DD 74 HD

De Duitse fabrikant ABG, onderdeel van het Amerikaanse Ingersoll Rand concern, brengt nu de tandemtrilwals ABG DD 74 HD op de markt welke is uitgerust met een variabele walsfactor. Hierdoor kan deze 7/8 ton zware wals worden ingezet in beide voornoemde situaties, met optimaal resultaat.

De variabele walsfactor wordt bereikt door middel van een systeem van dynamische ballastering, waardoor de wals zowel met een walsfactor van ca. 19 als all-round asfaltwals kan worden ingezet, als met een lagere walsfactor van een kleine 17. En als wals voor mengsels die zich tijdens het walsen instabiel gedragen. Daarbij heeft de wals als voordeel dat de rollen een grote diameter hebben ( 1.200 mm) en breed zijn uitgevoerd (1.500 mm). Dit komt de vlakheid bij dit soort werk ten goede.

Prestaties

De wals wordt aangedreven door een geluidgedempte dieselmotor van het type Deutz BF4L 1011 F. Het snelheidsbereik van de wals bedraagt 1 tot 10,5 km/uur. Door zijn compacte bouw, met een lengte van 4 meter is de wals zeer wendbaar en heeft een kleinste draaicirkel van 3,4 meter. Afhankelijk van de inzet bedraagt het bedrijfsgewicht 8,2 ton.

De wals is uitgerust met twee kunststof watertanks van ieder 350 liter en kent verder een onderhoudsarme techniek. De cabine is trillingsvrij opgehangen en voor een optimaal zicht op het werk is deze hydraulisch verschuifbaar over een afstand van 2 x 20 cm.

Tussen de beide helften van en tussen de rollen onderling, is een elektronische antislip regeling ingebouwd. De beide walsrollen worden individueel bestuurd evenals de trilmechanismen per rol.

Testen

Voor de introductie is de wals op diverse werken getest. Zo kwam de wals enkele weken geleden voor het eerst op het Nederlandse asfalt op een werk van het Aannemingsbedrijf Ooms Avenhorn. Dit werk werd uitgevoerd met een walsfactor 19 op DAB 0/16 mm bij een dikte van 4 cm. Hierbij werd de optimale verdichting in slechts drie walsovergangen gehaald. Daarna werd de wals ingezet bij een werk op de A50 waar in opdracht van Ballast Nedam ZOAB werd verdicht.

De verdichtingsresultaten bleken ook hier uitstekend te zijn waarbij bovendien werd aangetoond dat het walsconcept met zijn brede walsrollen uitstekend geschikt is voor gebruik op dit toch wat moeilijker te verwerken en kwetsbare product.

Aansluitend op bovengenoemde werken is de wals momenteel aan een demonstratietournee bezig om de Nederlandse asfaltverwerkende aannemers in hun eigen, dagelijkse, praktijk kennis te laten maken met deze innovatie op walsgebied.

De ABG DD 74 HD wordt in Nederland op de markt gebracht door Marcom BV te Rijssen.

Reageer op dit artikel