nieuws

Zon draait niet meer

bouwbreed

Als het aan Egis te Offenbach/Main in Duitsland ligt, blijft de zon voortaan op dezelfde plaats staan. Egis (voluit Equipment-Gesellschaft fur Intern. Elektronik Systeme GmbH) levert namelijk een systeem dat met de zon meedraait en het zonlicht onder een constante hoek op een bepaalde plaats laat vallen, binnenshuis of buiten.

Het systeem bestaat uit een robot, waaraan een spiegel van maximaal 6 vierkante meter wordt bevestigd, en een computer, die op maximaal 200 meter afstand van de robot wordt geplaatst. Elke 20 seconden bepaalt de computer opnieuw welke stand de robot aan moet nemen. De spiegel wordt vervolgens met een nauwelijks merkbare beweging gedraaid. Er kan gebruik gemaakt worden van een vlakke, holle of bolle spiegel, om het licht meer of minder te concentreren of te verspreiden. Met behulp van de Solar Tracker, zoals het systeem wordt genoemd, is het bijvoorbeeld mogelijk om zonlicht te krijgen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels