nieuws

Voorhoeve blijft buiten aanbesteding op Curacao

bouwbreed

Minister Voorhoeve mengt zich niet in de discussie over het project van f. 0,4 miljard voor de bouw van een nieuwe water- en energiecentrale op Curacao. Dat blijkt uit het schriftelijk antwoord van de minister voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken aan de VVD-fractieleden Te Veldhuis en Remkes.

Die beklaagden zich in maart erover dat het Nederlandse bedrijf Stork buiten de boot was gevallen voor deze mega-order. Het eilandsbestuur gunde de bouw aan de internationaal vrij onbekende Nations Lancaster Distral Group Constellation, een Amerikaans-Venezolaans-Colombiaanse bedrijvencombinatie. Deze groep zette een miljoen gulden lager in.

Te Veldhuis en Remkes lieten blijken weinig vertrouwen te hebben in de milieuwaarborgen van dit ‘wazig’ consortium en vroegen de minister zich nader te beraden over de Nederlandse subsidie, f. 50 miljoen, voor de bouw. Voorhoeve schrijft niet van plan te zijn de subsidie te heroverwegen. Evenmin is hij van plan in de verantwoordelijkheid van het bestuurscollege van het eilandsgebied Curacao te treden dat “verantwoordelijk is voor de onderhandelingen”.

Wel heeft hij de Kamervragen, die uit maart dateren, doorgespeeld naar de regering van de Nederlandse Antillen, zo schrijft hij. Drie maanden na de vragen van de twee VVD’ers schreef het Papiamentstalige dagblad Vigiliante dat er sterke aanwijzingen zijn dat een buitenlands consortium steekpenningen betaalde om de gunning toegewezen te krijgen. Vigiliante publiceerde in het geheim opgenomen gesprekken tussen een politicus, de directeur van een plaatselijke offshorebank en een lokale handelaar. Daaruit zou blijken dat een miljoen dollar is betaald en nog een tweede, onbekend bedrag.

Stork had het project willen uitvoeren met de Zweeds/Zwitserse combinatie ABB, Asea Brown Boveri. Stork en ABB hadden aanvankelijk elk afzonderlijk ingeschreven en gaven pas daarna gezamenlijk een offerte uit, waarvoor ze Curacao vergeefs respijt vroegen. In de toekomst voorziet de nieuwe centrale het hele eiland van gezuiverd water en energie.

Reageer op dit artikel