nieuws

Toren Jahn zorgt voor grote problemen

bouwbreed

In de moderne geschiedenis van de Nederlandse bouw is het nog nooit voorgekomen dat alle partijen met de opdrachtgever in de clinch liggen. Juristen spelen bij de afwikkeling van de toren van Jahn in Rotterdam, het huidige hoofdkantoor van de Generale Bank Nederland, dan ook een hoofdrol. Opdrachtgever Credit Lyonnais probeert namelijk op alle mogelijke manier onder haar verplichtingen vandaan te komen. Aannemer Hollandsche Beton Maatschappij heeft nog steeds bijna f. 15 miljoen tegoed van deze bank.

Bijna een jaar na de oplevering van het nieuwe hoofdkantoor van de Generale Bank in Rotterdam zijn er nog partijen die slag leveren met de vroegere opdrachtgever, Credit Lyonnais. Deze Franse bank heeft haar Nederlandse activiteiten inmiddels verkocht aan de Generale Bank uit Belgie. In de verwerving van de activiteiten zat ook het pand van 103 meter, dat was ontworpen door de Amerikaanse architect Helmut Jahn. Meer dan eens is in Cobouw de wijze van aanbesteden, bouwmanagement en controle beschreven. Tegen alle adviezen in besloot de vastgoeddochter van Credit Lyonnais, Cogefo Pays Bas, het bouwmanagement te plaatsen bij het Franse bureau Coteba. Dit bedrijf knipte de aanbesteding op in tientallen contracten. Tot overmaat van ramp bleek de coordinatie matig tot slecht.

Omvangrijke renovatie

Het gevolg was dat er veel fout ging. Zo stond de kern 6 centimeter uit het lood, waardoor de gevelbouwers in de problemen kwamen. Op dit moment vinden er herstelwerkzaamheden aan de gevel plaats. Er is condens gekomen tussen de gevelplaten die boven het water hangen en de betonmuur. De vertegenwoordiger van Jahn in Nederland, Inbo, laat weten niet meer bij het project te zijn betrokken. “Het project is niet door ons goedgekeurd,” aldus projectarchitect Jan Slot van Inbo. “Nu wordt de gevel bevestigd zoals wij die toen hadden getekend. Het Franse managementbureau reageerde niet, of te laat op onze opmerkingen dat het fout ging. Het is een mooi gebouw, maar ik hoop nooit meer zoiets mee te maken. We hebben geen zaak lopen.”

Wanprestatie

Voor de huurder – het gebouw is inmiddels voor f. 120 miljoen in bezit gekomen van Commerz Grundbesitz Investmentgesellschaft (CGI) – Generale Bank is de gang van zaken uiterst vervelend. “We worden nu niet belemmerd in ons werk. De eerste zes maanden was dat anders,” aldus Wim Ledder, directeur facilitaire zaken Generale Bank. “Het had allemaal veel beter gekund als de Fransen onze cultuur hadden begrepen. Het zou dan beter en sneller zijn gegaan, maar helaas het is anders gelopen.”

Heeft u nog een zaak lopen?

“Ja”, zegt Ledder onomwonden, “Credit Lyonnais had voor het interieur de Franse onderneming Dennery ingeschakeld. Vanwege wanprestatie hebben wij ze op straat gezet. Het wachten is nu of hun Nederlandse advocaten Koster Claassen en Smallegang er een arbitrage zaak van maken en wanneer.”

Mr. Koster uit Rotterdam laat weten dat de arbitrage inmiddels is aangevangen. “We bestrijden dat er sprake is van wanprestatie en hebben nog een aanzienlijk bedrag van Cogefo Pays Bas te vorderen.”

De laatste maanden is na moeizame onderhandelingen een groot aantal aannemers – onder andere ULC, V en D en TES – betaald. De grootste zaak, die van Hollandsche Beton Maatschappij (HBM), hangt nog steeds. “Tot eind dit jaar hebben wij de Fransen de tijd gegeven om de zaak naar behoren te regelen. Gebeurt dat niet dan wordt het een arbitragezaak. De arbiters zijn inmiddels benoemd. We hebben inmiddels lang genoeg gewacht, die Fransen blijven maar touwtrekken”, meent Chris Sas, algemeen directeur HBM. “Het feit dat wij geen general contractor konden worden, heeft deze problemen veroorzaakt. Het is afschuwelijk verlopen. We zullen nooit meer zo bouwen.”

Hoogste bedrag

Sas laat de hoogte van de claim in het midden. In de Rotterdamse aanneemwereld wordt stellig beweerd dat het gaat om een bedrag dat ligt tussen de f. 10 en f. 15 miljoen. “Het zal eerder tegen het hoogste bedrag aan liggen,” aldus een Rotterdamse aannemer.

Zowel Sas als Ledder zeggen in hun reacties dat Credit Lyonnais een groot aantal verplichtingen niet is nagekomen richting de nieuwe eigenaar. De agent van CGI in Nederland, Nieboer Gemako, weigert op het uiterste gevoelige onderwerp in te gaan en verwijst door naar Wiesbaden waar CGI zetelt. “De wijze waarop dit project is gemanaged verdient geen schoonheidsprijs. Je coordineert een bouwput niet vanuit Parijs,” aldus Arnold de Haan, directeur CGI. “Maar het is onjuist dat we Credit Lyonnais met juristen bestoken en afspraken niet worden nagekomen. Het mooie gebouw is met die garantie gekocht dat, wanneer er gebreken zouden zijn een inhouding op de koopsom plaatsvindt, dat is onze zekerheidstelling. Het feit dat HBM een geschil heeft met Credit Lyonnais gaat buiten ons om.”

Reageer op dit artikel