nieuws

Solaris aan zee

bouwbreed

Funky dj’s, culinaire hoogstandjes en therapeutische yin en yang-sessies. Royal Club Solaris is beslist de meest hippe strandtent van ons land. Ook qua vormgeving. Vanaf de vloedlijn lijkt het net alsof er een kerncentrale of weerstation in de duinen staat, of de raket van het Maastrichtse Bonnefantenmuseum in Bloemendaal aan Zee is geland.

Nieuwsgierig banjer ik naar de duinenrij. Vanaf het strand loopt een brede witte tribunetrap van hardhout, waarschijnlijk de enige monumentale duintrap van ons land, uitnodigend naar de merkwaardige koepel omhoog. Bovenaan de trap wapperen paarse vlaggen als boeddhistische banieren in de wind.

Er hangen vooral jonge trendy mensen uit de hoofdstad rond. Mooie meisjes en ‘coole’ jongens met piercings en tatoeages tonen de nieuwste Diesel en Bjorn Borg badmode. Op de achtergrond mixt dj KC Funkaholic er met zijn triphop, funk, jazzdance en drumm’n bass lustig op los.

Solaris is een ontwerp van mede-initiatiefnemer Dick Koopman. Het paviljoen bestaat uit acht containerboxen die normaliter als noodkantines worden gebruikt. Koopman haalde ze helemaal uit elkaar en verving het spaanplaat door onder meer polyester en okoume, een multiplex met een leuk reliefje, zoals hij zelf zegt.

Omdat hij niet zomaar een platte doos aan het strand wilde, plaatste hij op het dak een koepel met een diameter van 2,5 meter die bestaat uit een stalen frame, bespannen met zeildoek. Een blikvanger, vooral ’s avonds wanneer de puist blauwig is verlicht. Bovenop prijkt een vlaggenstok. Een knipoog naar Aldo Rossi. Koopman: “Ook hij gebruikt vaak van die puntvlaggetjes, alleen zijn ze bij Rossi van metaal.” De vergelijking met het ‘spacy’ Bonnefantenmuseum is dus niet zo vreemd.

Het woord ‘spacy’ is sowieso op de strandtent van toepassing. Solaris betekent weliswaar zonnestelsel, maar “is ook de titel van een oude Russische sciencefiction film”, aldus Koopman. Hij typeert uiterlijk en innerlijk als ‘gedateerd futurisme’. De sobere seventies-meubelen staan daarvoor model. Ook de kleuren van de muren, oranje en paars, zijn onmiskenbaar jaren zeventig. Zoals de Oosterse lampen en accessoires de sfeer van Aquarius oproepen.

Het interieur oogt mede door de krukloze bar als een flashy kroeg die je eerder binnen de grachtengordel zou verwachten. Ook de brede luxaflex is voor een strandtent heel bijzonder. Daardoor heeft het totaal ook iets van een ‘American diner’. Binnen evenwel geen patat, milkshakes en vette burgers, maar ‘Californian fusion kitchen’ van chef-kok en traiteur Ricardo van Ede.

De muziek binnen is ‘laid back’ en komt buiten nauwelijks boven de herrie uit van het aanpalende rovershol Woodstock. Elke zondagavond zijn er optredens van dj’s en jazzy popacts die nog meer jongeren naar de koninklijke strandtent moeten lokken. Anders zorgen daar de culinaire avonden (elke week een andere chef de cuisine) en kunstzinnige acties (therapeutische performances gebaseerd op yin en yang) op woensdag en vrijdag wel voor.

Er is een informatie-nummer (22 cent per minuut). “Welcome to the worldclub Solaris.” Op de achtergrond krijsende meeuwen en rustiek rollende golven.

Solaris, het meest trendy strandpaviljoen in Bloemendaal aan Zee. De strandtent bestaat uit acht containerboxen die normaliter als noodkantines worden gebruikt. Op de achtergrond is nog de koepel zichtbaar, gemaakt van een stalen frame met zeildoek.Foto: Persbureau Dijkstra-Uithoorn

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels