nieuws

Prefabfabriek geschikt voor verschillende producten

bouwbreed Premium

Te Neumarkt in Duitsland staat een bijzondere fabriek van prefab betonnen elementen. Hij is geschikt voor de gelijktijdige fabricage van verschillende producten, zoals bekistingsplaatvloeren en -wanden, sandwich-elementen en massieve bouwdelen. De fabriek maakt deel uit van het grote bouwconcern Max Bogl. Binnen dat concern komt de multifunctionaliteit van de fabriek goed tot zijn recht.

Max Bogl Bauunternehmung bestaat al meer dan 60 jaar. Desondanks vertoont het concern nog sterke trekken van een centraal geleid familiebedrijf. Het grootste deel van de omzet wordt in de utiliteitsbouw gerealiseerd, maar ook in andere delen van de bouw is Max Bogl prominent aanwezig, zoals in de tunnel-, wegen- en spoorwegenbouw. Het concern heeft ongeveer 4000 medewerkers. Zij hebben een groot deel van hun opleiding bij Max Bogl genoten en zijn dan ook doordrongen van de eigen bedrijfscultuur.

In zo’n bedrijf komt de multifunctionele fabriek van prefab betonnen elementen goed tot zijn recht. Een groot deel van de productie is immers voor het eigen concern. De flexibiliteit en kwaliteit van de productie zijn belangrijker dan de capaciteit en terugverdientijd. Het is onder die omstandigheden dat Grimbergen Engineering en Projects te Alphen aan den Rijn de kans kreeg om mee te werken aan de ontwikkeling van een flexibele prefab betonfabriek. Een groot deel van de fabriek is door Grimbergen geleverd. Max Bogl zelf heeft de stalen bordessen, het betonwerk en de uitbouw van de hal verzorgd. Het bedrijf heeft bovendien 6000 mensuren extra geinvesteerd.

Carrouselsysteem

De aanneemsom van de fabriek is daardoor opvallend laag gebleven, ongeveer 15 miljoen Duitse Mark, met de software erbij ongeveer 16,5 miljoen. Dat bedrag wordt voor een deel in 10 tot 15 jaar afgeschreven, maar voor de software geldt een veel kortere termijn.

De fabriek heeft een carrouselsysteem, met grote stalen verplaatsbare tafels. De randen zijn van staal, maar hebben een houten strip. Op de tafels kunnen zowel stalen als houten mallen worden opgebouwd. Het aftekenen van de mallen en het plaatsen van magneten is vergaand gerobotiseerd.

Hetzelfde geldt voor de wapeningsautomaat, die in twee verdiepingen is gebouwd. De wapeningsnetten worden door een robot op maat gelast. Omdat het staal van de rol komt, is er nagenoeg geen afval meer. De capaciteit van de wapeningsinstallatie is groter dan nodig voor de multifunctionele fabriek. Hij wordt ook gebruikt voor de andere afdelingen van het prefabbedrijf te Neumarkt.

De verbouwing van de fabriekshal is in december 1995 begonnen. In augustus 1996 kon het eerste product worden gestort en in november 1996 is ook de wapeningsafdeling in gebruik genomen. De fabriek is geschikt voor een continudienst in drie ploegen. De volle capaciteit wordt nog niet benut. De snelheid en capaciteit van de prefab fabriek zijn niet indrukwekkend, maar de multifunctionaliteit is dat beslist wel. Alle denkbare elementen kunnen er worden vervaardigd, als ze niet meer dan 10,2 meter lang, 3,9 meter breed en 1 meter hoog zijn. Het gewicht mag niet meer zijn dan 750 kilogram per vierkante meter. Binnen die grenzen is echter alles mogelijk, ook de productie van staafvormige elementen.

Hetzelfde geldt voor de wapening. Binnen de 10,8 bij 4,2 meter kunnen allerlei wapeningsnetten automatisch worden gelast, met een rastermaat van 25 millimeter. Het is bijvoorbeeld mogelijk om afwisselend twee diameters naast elkaar te gebruiken, waardoor met minder materiaal toch aan de constructieve eisen tegemoet gekomen kan worden.

Software

Voor de fabriek is speciale software ontwikkeld, SofiCad, gebaseerd op AutoCad. De software heeft een databank met details, waarvan vast staat dat ze maakbaar zijn. De constructeur kan de betonnen elementen uit dergelijke onderdelen samenstellen. Dat heeft ook invloed op de vormgeving van de producten. Wat dat betreft heeft de multifunctionele fabriek van betonnen elementen veel weg van een moderne autofabriek. Toch moet er nog heel wat gebeuren voordat in Nederland de eerste multifunctionele betonfabriek in gebruik wordt genomen.

Een robot plaatst magneten op een tafel, als voorbereiding van de opbouw van de mal.

Het lassen van de wapening door een robot. Al het staal wordt op maat geknipt, er blijft geen afval over.

Hoewel de fabriek vergaand is geautomatiseerd, worden een aantal bewerkingen nog met de hand verricht.

In plaats van het beton te trillen, kan het ook worden geschud. Dat is stiller en vraagt minder energie.

Reageer op dit artikel