nieuws

Poolse Oderdijken staan op doorbreken

bouwbreed

De dijken aan de Poolse zijde van de Oder zijn zo doorweekt dat ze elk moment kunnen doorbreken. Momenteel staat om en nabij 10 procent van het land blank.

In 25 Poolse provincies richtte het water meer dan aanzienlijke schade aan. Twaalf provincies houden nog steeds dijkalarm aan. In de getroffen gebieden overstroomden 254 plaatsen gedeeltelijk en 17 geheel. Verder kwam ruim 230.000 hectare (landbouw)grond onder water te staan. Door de ramp raakten 135 bruggen beschadigd en werd 1387 kilometer openbare weg afgesloten.

Inmiddels staat eenderde van Tsjechie blank. In grote delen van het land vielen nutsvoorzieningen, auto- en spoorwegen uit. De Tsjechische overheid schat de schade op zo’n f. 2 miljard. Zware regenval laat ook het water in de Donau-delta stijgen. Roemenie en Oekraine begonnen inmiddels evacuaties.

Langs zeven Roemeense rivieren is dijkalarm afgekondigd. In westelijk Oekraine steeg het water inmiddels met ongeveer 3,5 meter. De economische schade lijkt in beide landen nog mee te vallen.

De Europese Unie trekt f. 3,3 miljoen uit voor noodhulp aan de Duitse deelstaat Brandenburg. Het Oost-Duitse gebied kreeg bovendien toestemming van de Unie ruim f. 96 miljoen uit de regionale steunfondsen van de EU te besteden aan dijkverbetering, milieuzorg en de drinkwatervoorziening.

Eerder kreeg Polen f. 143 miljoen uit de fondsen. De EU stelde ruim f. 5,5 miljoen beschikbaar voor directe noodhulp, en f. 150 miljoen voor de wederopbouw.

Zie ook pagina 3

Reageer op dit artikel