nieuws

Pakhuis aan op een na grootste Duitse binnenzee verliest karakter

bouwbreed

De haven van de Mecklenburgse stad Waren aan de Oost-Duitse Muritz, lijkt in sommige opzichten meer op een Oostzeehaven dan op een binnenhaven. Maar de Muritz laat zich met haar soms metershoge golfslag en haar oppervlak ter grootte van het IJsselmeer dan ook meer als een forse binnenzee omschrijven, dan als een meer.

Ook dit reusachtige graanpakhuis zou je eerder bij een Oostzeehavenstad als Rostock verwachten. Veertig jaar socialistisch realisme heeft het geen goed gedaan, maar het gebouw staat er tenminste nog in al zijn grandeur het havengezicht te bepalen.

Jammer dat de overheid wat nonchalant met dit stukje roemrijk verleden in verval omspringt. Blijkens de tekening op het bord met de bouwgegevens (zie inzet) blijft vrijwel niets meer over van het oorspronkelijke karakter. Weg is de opmerkelijke takel aan de gevel, verdwijnen zullen de zo kenmerkende luiken voor de ramen.

De nieuwe eigen-woning bezitters en de terrasliefhebbers, die hier eind ’98 zijn gepland, zullen ongetwijfeld in hun nopjes zijn met het uitzicht over de haven, maar zij zitten dan ook met de rug naar dit mishandelde stukje Mecklenburgs verleden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels