nieuws

‘Lulkoek met een acht voor originaliteit’

bouwbreed

De Noord-Hollandse milieugedeputeerde F. de Zeeuw wijst beschuldigingen over belangenverstrengeling rond giftig afval volledig van de hand. Hij omschrijft de beschuldigingen als “Lulkoek, met een acht voor originaliteit”. Enkele inwoners van het kunstenaarsdorp Ruigoord betichtten dinsdag De Zeeuw en zijn collega De Boer van gesjoemel met het graven van de Afrikahaven om daar zo snel mogelijk giftig afval in te kunnen dumpen. Op plekken waar al voor 1998 is begonnen met storten, mag ook na die datum worden gedumpt, aldus Ruigoord Ongehavend.

En dat verklaart volgens de Ruigoorders de haast die Provinciale Staten hebben met het aanleggen van de haven. Bovendien krijgen Amsterdam en Rijkswaterstaat subsidie voor het storten van gif, en die geldstroom gaat via het bedrijf Afvalzorg NV. Daar zijn de gedeputeerden De Zeeuw en De Boer commissarissen. Belangenverstrengeling, constateren de Ruigoorders.

“Een sprookje”, stelt milieugedeputeerde De Zeeuw. Hij behoort inderdaad tot de raad van commissarissen van NV Afvalzorg, dat volledig in handen is van de provincie. De vennootschap exploiteert onder meer de stortplaats Nauerna, bij de Amerikahaven. “Maar de NV Afvalzorg heeft hier helemaal niets mee te maken. Er zijn totaal andere beheerders.”

Dat er een baggerprobleem is klopt wel, zegt De Zeeuw. “We zitten inderdaad met aanzienlijke hoeveelheden baggerspecie, afkomstig uit de grote waterlopen. Dat moeten we ergens in de provincie kwijt. In Nauerna kan niet, want daar gaat het om droge specie en dit is natte. De Afrikahaven komt dus ook in beeld als mogelijke diepe put.”

De Zeeuw noemt de ontwikkeling van de haven regionaal van groot belang, de provincie en Amsterdam willen dat hij er komt, ook al voor de werkgelegenheid. “De mensen uit Ruigoord kunnen dat niet vatten en denken dat we dat willen om bagger kwijt te kunnen. Onzin.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels