nieuws

Loonwerkers vangen de klappen op bij Afrikahaven

bouwbreed Premium

Gisteren is weer actie gevoerd bij de Afrikahaven. De graafmachine die onder politiebegeleiding aankwam werd direct beklommen door een tiental actievoerders van Groenfront! De graafwerkzaamheden zijn gestaakt. Curieus is dat de aanbestedingsprocedure nog loopt. Maar het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam heeft haast en laat alvast een loonwerkersbedrijf de kolen uit het vuur halen.

Tijdwinst is de reden waarom in juli al een begin is gemaakt met graafwerkzaamheden. De aanbestedingsprocedure loopt nog. “In juli is een loonwerkersbedrijf aan de slag gegaan. Om te laten zien dat we haast hebben met de aanleg”, aldus een woordvoerder van het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam.

Uit angst voor represailles van de actievoerders wordt angstvallig geheim gehouden wie het grondwerk verricht. Dat bedrijf haalt alvast de kolen uit het vuur voordat een aannemer serieus aan de slag gaat.

“We weten dat we acties kunnen verwachten. Daarom zijn we direct in juli begonnen. Gisteren was de eerste keer na de vakantie dat we weer aan de slag gingen. Eenmaal aan het graven hingen er direct een paar actievoerders aan de graafmachine. Waarna besloten werd terug te trekken. Maar we gaan weer zo spoedig mogelijk aan de slag.”

Het Havenbedrijf heeft aangifte gedaan bij de politie en wil eerst overleggen met die instantie alvorens weer aan het werk te gaan.

Tijdens de vakantie hebben de actievoerders op het terrein boomhutten gebouwd en tunnels gegraven. De afgelopen weken woonden er tientallen mensen op het terrein, dat slechts een paar honderd meter van Ruigoord ligt. Afgelopen zondag gooiden actievoerders de geul op symbolische wijze dicht.

Al jaren proberen de bewoners van het dorpje Ruigoord de aanleg van de haven tegen te houden. De actievoerders zijn ook tegen de bouw van een slibdepot waar zwaar vervuild havenslib opgeslagen wordt.

Nog geen aannemer

De Raad van State heeft in april toestemming gegeven te beginnen met voorbereidende werkzaamheden die geen onomkeerbare schade opleveren. Om precies te zijn is er toestemming voor het graven van een gat van vijf meter diep, 1500 meter lang en 300 meter breed. Dat is de omvang van de uiteindelijke haven. Die moet vijftien meter diep worden. Voor de totale aanleg is een bedrag van f. 90 miljoen gereserveerd.

Reageer op dit artikel