nieuws

‘Kunst en beton kunnen goed met elkaar overweg’

bouwbreed

Zes leerlingen van de SPBN te Mierlo leverden onlangs een kunststukje af. Ze maakten de betonconstructie van een monument dat is ontworpen door de kunstenaar Wim Winnubst, ter gelegenheid van de dijkversterking bij Rijswijkse Wiel-Woudrichem in de Noord-Brabantse gemeente Rijswijk.

Dick van Vught legt een bouwtekening op tafel en strijkt met zijn hand de vouw glad. “Ik zag het meteen: een leuk plan, maar er zou geen sodemieter van terechtkomen. Wat die mensen wilden kon gewoon niet.”

Van Vught, gepensioneerd aannemer en betonconstructeur, besloot de bewoners van Rijswijk (NB) te helpen. Hun plan om een monument op te richten ter ere van het versterken van de dijk bij Rijswijkse Wiel-Woudrichem juichte hij toe.

Bovendien zag hij een mogelijkheid om de leerlingen van het Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Betonbouw Nederland (SPBN) uit Mierlo, te laten meedraaien met een uniek project.

Aanlegsteiger

Als materiaal voor het monument haden de Rijswijkers namelijk beton in gedachten, maar uit onbekendheid met dit materiaal dreigde het mis te lopen. Door leerling betonwerkers in te zetten, kon het monument worden gemaakt en deden de leerlingen de nodige praktijkervaring op.

“Kleinschalig, leuk en niet concurrerend met het bedrijfsleven, dus ze konden zo aan de slag”, aldus Van Vught.

In 1995 dreigde de dijk bij Rijswijkse Wiel-Woudrichem door te breken. De waterkering hield ter nauwernood stand en is inmiddels versterkt.

Het monument dat ter ere van de dijkversterking zou worden opgericht, moest een plaats krijgen bij ‘de Nol’. Op deze plek brak tijdens de watersnood van 1809 de dijk door en werd een stuk land door het water opgeslokt en hier dreigde in 1995 opnieuw een ramp.

Voor het ontwerpen van het monument was de kunstenaar Wim Winnubst aangetrokken. Deze bedacht een bank met twee meerpalen waarop het zitgedeelte rust, en een met mozaiek ingelegde rugleuning. Het gevaarte symboliseert de aanlegsteiger die vroeger aan ‘de Nol’ lag.

Afgebroken

Van Vught legde het plan voor aan directeur Fiers van het SPBN en ze kwamen overeen dat zes leerlingen onder leiding van een leermeester het karwei zouden klaren. “De dingen die ze voor hun opleiding maken, worden altijd weer afgebroken. Dit kunstwerk blijft minimaal 100 jaar staan en dat is voor die jongens natuurlijk hardstikke leuk”, aldus Van Vught.

Overigens gaan de jongens van het samenwerkingsverband niet het mozaiek maken. De kunstenaar doet dat zelf, met nog een paar mensen.

Dick van Vught richt zijn ogen op de bouwtekening.”Nu voldoet het aan de eisen van de kunstenaar en aan de eisen van beton. Kunst en beton kunnen het goed met elkaar vinden. We kunnen nu aan den volke tonen dat beton meer is dan een stukje grijs materiaal.”

Leerlingen van het SPBN zijn bezig met het maken van het kunstwerk van Wim Winnubst.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels