nieuws

Kort geding tegen krakers Graansilo

bouwbreed

De gemeente Amsterdam spant volgende week een kort geding aan tegen de bewoners en gebruikers van het rijksmonument de Graansilo op de Westerdoksdijk in de hoofdstad. Amsterdam wil het pand in september verbouwen.

De gemeente wil het acht jaar geleden gekraakte gebouw verbouwen tot 92 luxe appartementen en bedrijfsruimten. Partners in dit project zijn Rabo-Vastgoed en projectontwikkelaars Y-Grain.

De Vereniging tot Behoud van de Graansilo, bestaande uit ongeveer 35 bewoners en 150 kunstenaars en ondernemers, verzet zich hier al jaren tegen. Talloze inspraakrondes, klankbordgroepen en andere procedures ten spijt gaf de rechtbank in Amsterdam in april toestemming voor de verbouwing.

Hoewel er nog een bodemprocedure loopt, verwachten ook de krakers niet dat ze de werkzaamheden nog kunnen tegenhouden. Zij weigeren het pand echter te verlaten omdat ze ontevreden zijn met de alternatieve ruimte die de gemeente hen heeft aangeboden. Zij hadden het pand 1 augustus moeten verlaten, maar wachten nu een kort geding van de gemeente af.

Het bakstenen gebouw staat op de lijst van rijksmonumenten en is een onderdeel van de door Unesco tot wereldmonument uitgeroepen stelling van Amsterdam.

Reageer op dit artikel