nieuws

Gelredome NV wil een groencertificaat

bouwbreed Premium

Gelredome NV gaat een aanvraag indienen voor een groencertificaat. Hiermee kan een miljoen gulden worden bespaard bij de realisatie van het Arnhemse voetbalstadion annex evenementencomplex. De kosten van het Gelredome belopen f.

142 miljoen waarvan 23 procent aan milieu-ontlastende maatregelen wordt besteed. Met een zogenaamde groenverklaring van de ministeries van VROM, Landbouw en Visserij en Financien kunnen milieuvriendelijke projecten in aanmerking komen voor een goedkope lening bij de banken.

De aanvraag van het Gelredome is gebaseerd op een aantal milieuvriendelijke elementen in het complex, zoals de in- en uitschuifbare grasbak. Voorlichtster Sylvia Broekman: “Door de verplaatsbare grasbak is het stadion multifunctioneel, en kun je er zowel voetballen als concerten organiseren. Dus hoef je geen aparte evenementenhal te bouwen.” Het stadion krijgt daarnaast een koude- en warmteopslag, en er wordt gebruik gemaakt van ‘schone’ energie door middel van zonnepanelen.

De kuipstoeltjes in het stadion worden gemaakt van gerecycled plastic en voor de inrichting van de kantoren wordt zoveel mogelijk ‘goed’ hout gebruikt, aldus Broekman. “We gaan daarnaast vanuit drie plaatsen rond Arnhem werken met een shuttleverbinding waardoor er veel minder auto’s door de stad hoeven.”

Reageer op dit artikel