nieuws

Bouwbedrijven NS definitief verkocht

bouwbreed

Met ruim een half jaar vertraging hebben de Nederlandse Spoorwegen de verkoop van het eigen spoorbouwbedrijf ER Groep kunnen afronden. Woensdag maakte het bedrijf bekend dat 30 procent van de activiteiten van het voormalige ElectroRail is overgenomen door Volker Stevin en dat NMB-Amstelland 20 procent krijgt. De andere helft is ondergebracht bij de volle NS-dochter Strukton.

De NS hadden de deal begin dit jaar rond willen hebben. In mei werd de transactie opgeschort. De ondernemingsraad dreigde toen met gerechtelijke stappen. De OR wilde meer zekerheden voor het personeel.

Volker Stevin en NMB waren al langer onderaannemer bij spoorbouwprojecten van de NS. Op grond van Europese regelgeving is het niet langer vanzelfsprekend dat de NS al het spoorbouwwerk zelf uitvoert.

Volker brengt de aanwinst onder bij het eigen railbouwbedrijf. Dat groeit hiermee uit tot een bedrijf met 1400 man personeel en een omzet van f. 350 miljoen. Bij NMB ontstaat er een railbedrijf met f. 200 miljoen omzet en 800 werknemers. Strukton blijft met 3000 man personeel en een omzet van f. 1 miljard de grootste.

Bij de hele transactie gaan 2000 NS’ers over naar de kopers. Voor de drie spoorbouwbedrijven is een nieuwe bedrijfstak CAO afgesproken die elementen van zowel de NS-CAO als de Bouw-CAO in zich verenigt. De drie bedrijven worden elkaars concurrent, maar werken samen in het bedrijf Railpro als het gaat om de logistieke activiteiten rond de spoorbouw.

Reageer op dit artikel