nieuws

Betrokkenen zwijgen over snelle vertrek Hartmann weg als boegbeeld NVOB

bouwbreed

Dr. Marja C.G. Hartmann houdt het als directeur van het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid binnen een jaar voor gezien. Noch het NVOB noch Hartmann zelf willen het voor de buitenwacht plotseling opstappen toelichten. Volgens het perscommunique van het NVOB heeft zij “in goed overleg besloten” haar functie met ingang per 1 september te beeindigen. Herman Meerbach, de huidige adjunct-directeur van het NVOB, neemt voorlopig Hartmanns taken waar.

Hartmann volgde op 1 september 1996 Sybilla M. Dekker op als roerganger van het NVOB. Haar plotselinge vertrek lijkt net zo verrassend als haar komst in de bouwsector.

Zij werd vorig jaar door het Amsterdamse headhuntersbureau Spencer Stuart management Consultants aangedragen. Haar sporen had zij verdiend als directeur van de Vereniging Krachtwerktuigen, een belangenorganisatie van bedrijven en instellingen voor energie en milieu.

Daarvoor was zij werkzaam geweest bij het VNO, waar zij zich met het technologiebeleid had beziggehouden. Enige ervaring met de bouwsector had zij echter niet.

Bij haar aantreden zei ze in deze krant “echt zin te hebben in haar nieuwe taak, vooral omdat er zulke leuke mensen in de bouw rondlopen”.

Het heeft echter niet lang mogen duren. Woensdagmorgen zijn alle NVOB-afdelingen door middel van een faxbericht over het terugtreden van Marja Hartmann ingelicht. In dit bericht zegt ze “met weemoed afscheid” te nemen en een dankwoord te uiten in de richting van haar adjunct Herman Meerbach.

Afgesproken

Hartmann wil haar opstappen verder niet toelichten. “Zo hebben we dat met elkaar afgesproken. Het perscommunique moet voldoende zijn.”

“Het NVOB hoopt, dat mevrouw Hartmann haar onmiskenbare kwaliteiten in een andere functie tot gelding zal kunnen brengen en wenst haar alle succes in haar verdere loopbaan”, zo staat het formeel in het in totaal drieregelige persbericht.

Ook in Baarn hult men zich vooralsnog in stilzwijgen. Adjunct directeur Meerbach en NVOB-voorzitter Ravesloot zijn voor commentaar niet bereikbaar.En dat terwijl in het dagelijks bestuur is afgesproken dat uitsluitend Ravesloot de media te woord zou staan.

Er wordt in de branche heel verschillend op dit plotselinge vertrek gereageerd. Sommige commentaren komen er op neer dat mevr. Hartmann ‘te licht is gebleken voor het gecompliceerde werk’, anderen daarentegen wijzen op de gecompliceerde structuur bij het NVOB. “De Vereniging Krachtwerktuigen bestond uit niet meer dan zo’n vijftien leden, in Baarn had Hartmann alleen al vijftien bazen.”

Jaarcontract

NVOB-woordvoerder Leo Stein wil na veel moeite slechts kwijt dat het in Baarn beleid is om voor staffuncties met een jaarcontract te werken. Hetzelfde zou gelden voor alle secretarissen, zo vernamen wij elders.

Peter van Rooy, directeur van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf zegt in eerste reactie verrast te zijn over het opstappen van Hartmann. “Ik kan alleen niet zeggen dat ik het jammer vind, omdat ik dan een oordeel over haar opstappen geef. En dat kan ik niet”, zo laat hij omstandig weten. “In het algemeen wil ik wel zeggen dat het voor een organisatie vervelend is dat je veel energie in iemand steekt die dan na zo’n korte tijd weer weg gaat”, aldus Van Rooy.

Headhunters

Naar wij vernemen heeft het NVOB al weer contact gezocht met het headhuntersbureau Spencer Stuart Management Consultants. Een beslissing dat dit bureau opnieuw naar nieuwe kandidaten moet gaan zoeken is nog niet genomen. Het is niet ondenkbaar dat het NVOB ook bij andere bureaus te rade gaat.

Hoewel formeel de opdracht dus nog niet aan Spencer Stuart is verstrekt, houdt dit bureau zich al aanbevolen voor het noemen van namen voor een nieuwe kandidaat directeur.

Reageer op dit artikel