nieuws

Bart probeert alsnog geld te beuren met vorderingen

bouwbreed Premium

Makelaar Bart uit Krabbendijke probeert via een vordering op J.A. de Keuning, eigenaar van het gelijknamige tekenbureau en directeur van het Aannemingsbedrijf Tebo in Vlissingen zijn financiele ondergang goed te maken. Hoewel deze vordering al stamt van voor het faillissement van Barts onderneming Grond- en Projektmakelaardij Nederland BV (GPM) en het dus aan de curator is of hij er een zaak van maakt, kan de makelaar De Keuning ook ‘als benadeeld aandeelhouder van de bv’ sommeren.

Of Bart dit ook daadwerkelijk gaat doen, laat de makelaar vooralsnog in het midden. Zoals bekend is hij een kleine drie weken geleden failliet gegaan op de vorderingen van de Rotterdamse rechtbankpresident om drie kopers van woningen in Brouwershaven schadeloos te stellen. Met een contract dat Bart met het aannemingsbedrijf had, probeert hij te bewijzen dat hij niets met de bouw te maken heeft gehad. De rechtbankpresident zag dit echter anders en achtte betrokkenheid van Bart bij het Brouwershaven-debacle wel degelijk bewezen. “Er is hier sprake van vereenzelviging van rechtspersonen. Een bijzonderheid”, aldus de makelaar die tegen deze uitspraak aanvankelijk in hoger beroep ging maar dit vervolgens na zijn faillissement heeft ingetrokken.

Mr. W.H.J. Dingemanse van Bogaard Advocaten en raadsman van J.A. de Keuning zegt voor een mogelijke claim van Bart vooralsnog niet bang te zijn. “We wachten het wel af.”

Verkeerde paard

Volgens Bart heeft De Keuning “veel meer geld” dan vooralsnog is aangenomen. Als bewijs voert hij hiervoor een hypotheekakte op waaruit blijkt dat J.A. de Keuning met diverse panden als onderpand een hypotheek van f. 4 miljoen heeft. “Hij is dus vermogender dan ik”, aldus Bart eraan toevoegend, “want ik heb helemaal niets meer.”

Deze stukken heeft de makelaar eveneens gestuurd naar mr. J.F. Bienfait van Van Dam en Kruidenier advocaten, de advocaat van de drie kopers in Brouwershaven die uiteindelijk het faillissement van GPM heeft aangevraagd. “Hij heeft”, zo verduidelijkt Bart deze actie, “gewoon op het verkeerde paard gewed. Hij heeft altijd gedacht wij (Flipse, Barts medevennoot van Creating Housing Accommodation) De Keuning als katvanger hebben gebruikt. Nou, dat is dus niet zo.”

In een reactie zegt Bienfait weinig onder de indruk te zijn. Mocht De Keuning al zo’n vermogen hebben dan zegt dat volgens de Rotterdamse advocaat nog niets. Immers dan is er hier sprake van prive-geld. “En wij hebben niets tegen De Keuning net zo min als we iets tegen Bart hebben.”

“Iets anders is het wanneer GPM op enigerlei wijze toch nog geld weet te vorderen, dan zullen mijn clienten zich als schuldeiser wel melden. We komen er dan weliswaar achteraan zetten – curator, belastingdienst en zo gaan voor – maar toch…”, aldus Bienfait.

Zie ook pagina 3:

‘Wie de Here liefheeft kastijdt hij.’

Reageer op dit artikel