nieuws

Werken niet langer zaligmakend voor gebroeders Van Mook

bouwbreed

Gebroeders Van Mook hebben hun bedrijf Mulder Boskoop verkocht aan de eigenaren van BTG Holdings. De fabrikant van betonmixers en betoninstallaties, staalbouw blijft buiten de deal, krijgt als zusterondernemingen De Vries Robbe Gevelbouw en Bailey Technogroup.

Het zakendoen werd de gebroeders Van Mook door het ministerie van Financien onmogelijk gemaakt. Het zijn van directeur, grootaandeelhouder en commissaris werd door het ministerie niet geaccepteerd. Het leidde tot een gevecht met de Belastingdienst dat uiteindelijk wel werd gewonnen, maar de gebroeders erg veel geld had gekost. “Deze opstelling heeft meegespeeld bij de verkoop. We willen ondernemer zijn en dat was niet meer mogelijk,” licht L.G.M. van Mook de verkoop toe. “Daarnaast is het zakendoen steeds harder geworden. Mulder Boskoop verloor klussen op f. 750. Ook willen we nu eens geen werkweek meer van 70 tot 80 uur, maar een van 40 uur. Het laatste is steeds meer een trend aan het worden bij ondernemers. Minder werken. Vroeger was werken zaligmakend, nu komt het geestelijke aspect meer aanbod. Het wordt voor ons een nieuwe manier van leven. We gaan nu in de luwte met ons staalbedrijf uit Oosterhout leuk ondernemen.”

De kopende partij verkrijgt op een gemakkelijke wijze een beursfonds. Van Mook verheelt niet dat de heren Cook van Junicor Investments, Gaal van JWG Holding en Van den Hombergh van Hombergh Holdings – de drie kochten een pakket aandelen van de gebroeders Van Mook (40 procent) en de prioriteitsaandelen – Mulder Boskoop gebruiken om toegang te krijgen tot de kapitaalmarkt. De financiering van de groei van BTG is hierdoor eenvoudiger. Cook en Van den Hombergh zijn bekend van de recent mislukte coup bij het Rotterdamse AIR Holdings (onroerend goed, technische handel en bezinestations).

In rode cijfers

“Tevens heeft BTG ervaring in veranderingsmanagement en dat is nu noodzakelijk bij Mulder Boskoop,” aldus Van Mook. De producent van onder andere betonmixers lijdt al jaren verlies. Over 1996 werd bij een omzet van f. 14,8 miljoen een verlies geleden van f. 482.00, het jaar daarvoor was het verlies f. 958.000. “Mulder Boskoop lijdt een opkrabbelend bestaan. De groei zet dit jaar weer verder door. Maar het is beter om in een groep te komen waar 300 mensen werken. Zo kan er meer aandacht komen voor de export.”

Bailey Technogroup is de doorstart van Bailey dat tijdens de bouw van Amsterdam Arena failliet ging. De Vries Robbe Gevelbouw heeft ook een moeilijke periode achter de rug. Volgens eigenaar BTG Holdings is de omzet van de twee bedrijven over dit jaar f. 70 miljoen en zijn ze goed renderend. Binnen een jaar of vijf wil BTG op f. 200 a f. 300 miljoen omzet zitten.

Reageer op dit artikel