nieuws

Warmtepompen in po in Boven-Leeuwen

bouwbreed Premium

In Boven-Leeuwen bouwt aannemingsbedrijf Stam voor poontwikkelaar Sunergy 42 nieuwbouwwoningen, die worden uitgerust met het systeem dat onlangs een eervolle vermelding kreeg in de Warmtepompcompetitie.

Het warmtepompsysteem is ontwikkeld door een team van bedrijven, waarvan deel uitmaken adviesbureau De Beijer RTB, warmtepompleverancier Groene Warmte, bodemwarmtewisselaar-installateur CTA Watertechnologie en technisch installatiebureau Paans Installatietechniek.

De warmtepomp – zo groot als een dubbeldeurs koelkast – is afkomstig van het Oostenrijkse bedrijf ID Energiesysteme GmbH en kan zonder aanpassingen in de Nederlandse situatie worden toegepast. Alleen de compressor wordt aangepast om hem vrijwel geruisloos te maken. De warmtewisselaar in de bodem reikt tot dertig meter diepte. Het systeem is in Oostenrijk al duizenden malen toegepast.

Het warmtepompsysteem vergt een investering die zo’n f. 15.000 hoger ligt dan bij een HR-ketel. De kosten van de warmtepomp zelf ( – 9000) zijn voor rekening van energiemaatschappij Nuon, de installatie blijft ook Nuon-eigendom. De vloerverwarming en de bodemwarmtewisselaar ( – 9000) zijn in de koopprijs van de woningen begrepen, evenals het zonnedak dat is voorzien van 20 vierkante meter zonnepaneel. Daarmee blijven de woningen overigens best betaalbaar. De goedkoopste eengezinswoning kost f. 187.000 v.o.n.

Het warmtepompsysteem levert de bewoners een jaarlijkse besparing op van circa f. 150. De besparing door het zonnedak is naar schatting f. 520 per woning. De oplevering is rond de jaarwisseling.

Reageer op dit artikel