nieuws

Waarde beursfondsen stijgt explosief

bouwbreed

De waarde van alle Nederlandse aan de beurs van Amsterdam genoteerde nv’s bedroeg op 30 juni f. 845 miljard. Dat is exclusief de beleggingsinstellingen en vastgoedfondsen. De beurswaarde steeg het afgelopen half jaar met f. 224 miljard. Dat kwam voornamelijk door de explosieve stijging van de aandelenkoersen, met gemiddeld 34 procent.

Het rendement van de beursgenoteerde aannemers bedroeg over de eerste zes maanden 34,2 procent. Over de gehele periode van 1996 was dat 53,7 procent.

De koersstijging is volgens het CBS de op een na grootste sinds de start van de beursindex 45 jaar geleden. Een keer stegen de koersen sneller, met 38 procent. Dat was in het eerste halfjaar van 1983. Het dieptepunt deed zich voor in de tweede helft van 1987. Toen daalden de koersen met gemiddeld 31 procent.

Reageer op dit artikel