nieuws

Verbeterde blokkensteller nu ook eindloos draaiend

bouwbreed Premium

Een enkele bezoeker van de begin dit jaar gehouden Bouwbeurs ’97 zal hem zich mogelijk nog herinneren. De meesten zullen evenwel aan de nieuwe elementensteller HLD 325 zijn voorbij gelopen. En toch gaat deze machine het volgens fabrikant Mason Europe BV helemaal maken. Met de officiele introductie vorige week in Eindhoven heeft Mason tegelijkertijd een begin gemaakt met de productie van deze verbeterde blokkensteller.

Na een voorzichtige presentatie van een prototype in de stand van Verhuurgroep Nederland (VGN) op de Bouwbeurs Utrecht, vond Mason Europe BV te Eindhoven het afgelopen week de tijd rijp het definitieve concept van de nieuwe elementensteller HLD 325 aan een breder publiek voor te stellen. Deze programma-uitbreiding heeft wel even op zich laten wachten, want voorganger, model HLD 310, dateert van al wat jaartjes geleden. Maar de nieuwe machine getuigt dan ook van een grotere duurzaamheid, gemakkelijker onderhoud en bediening en praktischer gebruik.

Interessant pluspunt van de HLD 325 is de eindloze zwenkmogelijkheid van de kraanarm, waarmee Mason thans tegemoet komt aan de vraag van de kalkzandsteenindustrie. Hiermee is volgens de fabrikant een belangrijke bottleneck voor een goede marktbenadering weggenomen. Door een efficient gebruik van hoogwaardiger staalmateriaal kon de levensduur van de machine worden verlengd en het machinegewicht beperkt blijven tot maximaal 1600 kg. In plaats van een hydraulische aandrijving, waarmee het prototype was uitgerust, wordt de HLD 325 standaard uitgerust met een elektrisch aangedreven wiel. Het hefvermogen van de machine komt binnen het gehele werkgebied tot een bereik van 4585 mm maximaal en van 595 beneden grondniveau tot een hoogte van ten hoogste 4400 mm, 300 kg. Met behulp van een kraanarmverlenging is het bereik te vergroten tot 5265 mm en de hefhoogte tot 4880 mm. Maar dan wordt de maximaal toegestane belasting wel teruggebracht tot 200 kg.

De elementensteller werkt via een trafo op een netspanning van 220 Volt. Alle machinefuncties worden via een gemakkelijk uitneembare printplaat elektronisch aangestuurd. Van een nog groter praktisch gemak zal het foutsignaleringssysteem blijken dat Mason standaard in deze machine bouwt. Bij het onverhoopt optreden van welke storing dan ook is aan de hand van dit controlesysteem door een ieder op de bouwplaats, de aard van de storing exact aan te geven. Op deze wijze is nagenoeg elk mankement telefonisch op te lossen. Dankzij de proportionele aansturing van de hydrauliek beweegt de kraanarm zich vloeiend en milimeter-nauwkeurig. Daarmee wordt een goede kwaliteit van het werk gegarandeerd. Voor het overbruggen van grotere hijsafstanden is de machine in te stellen op een grotere werksnelheid, waarbij de werktijd steeds zo efficient mogelijk wordt benut.

De HLD 325 is leverbaar met een ABB radiografische besturing die met een enkele joy-stick met een hand wordt bediend. Daarmee heeft de bedieningsman steeds de andere hand vrij om het te verlijmen blok nauwkeurig in positie te manoeuvreren.

Om ook tijdens donkere uren te ke doorwerken is de blokkensteller nog verder uit te rusten met een halogeenlamp aan de kraanarm met een vermogen van 500 W.

De Mason elementensteller type HLD 325 is standaard uitgerust met een foutsignaleringssysteem, een potmeterbeveiliging tegen doorbranden en uitneembare elektro-besturing. De elektrisch aangedreven machine is eindloos draaiend.

Reageer op dit artikel