nieuws

Uitbreiding luchthaven ook in Frankrijk omstreden

bouwbreed

De socialistische Franse regering staat voor het blok om de aangekondigde aanleg van twee nieuwe startbanen bij het vliegveld Roissy-Charles de Gaulle ten noorden van Parijs te annuleren. Omwonenden vrezen echter dat uitbreiding van de luchthaven gewoon doorgaat.

Voormalig premier Alain Juppe had op 28 maart toestemming gegeven voor de uitbreiding van het vliegveld. De werkzaamheden waren min of meer begonnen. Roissy werd in 1974 gebouwd en heeft een capaciteit van 32 miljoen passagiers in 1996 en 981.000 ton vracht.

Met twee nieuwe startbanen erbij wordt de capaciteit verhoogd met 23 miljoen passagiers.

Protestcomites van omwonenden hebben tijdens de laatste parlementsverkiezingen steun gekregen van socialistische en groene kandidaten. Vier afgevaardigden werden gekozen dankzij hun stellingname tegen de uitbreiding van Roissy. Daartoe behoorde ook de nieuwe minister van milieuzaken Dominique Voynet.

De comites van omwonenden vrezen dat de regering de werkzaamheden zal laten doorgaan, omdat de uitbreiding van Roissy van economisch belang is. Hiertoe is reeds 160 hectare terrein geconfisqueerd ten oosten van de luchthaven. De uitbreiding van drie startbanen van 2700 meter is weliswaar teruggebracht naar twee, maar de ontginning van 600 meter terrein is inmiddels in gang gezet.

Reageer op dit artikel