nieuws

Snelle groei Schiphol was al eerder bekend

bouwbreed Premium

Voordat de Tweede Kamer in 1995 een besluit zou nemen over de aanleg van de vijfde baan van Schiphol, wisten het ministerie van Verkeer en Waterstaat en andere partijen al dat de luchthaven sneller groeide dan de gebruikte cijfers op dat moment aangaven. Om een nieuwe procedure rond de aanleg te voorkomen, besloten betrokkenen daarover echter te zwijgen.

“Gaan we de cijfers aanpassen waardoor we opnieuw de hele procedure van vooraf aan moeten opstarten?”, was volgens president-directeur H. Smits van Schiphol de vraag die de Stuurgroep PMMS zich destijds stelde. In een interview in Trouw vertelde hij gisteren dat het antwoord ontkennend luidde.

In de stuurgroep zaten onder meer de KLM, Schiphol, de provincie Noord-Holland en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Zij vonden het volgens Smits belangrijker dat er zekerheid kwam over de milieugrenzen, zekerheid voor omwonenden en zekerheid over de vijfde baan.

Volgens Smits was overduidelijk dat de officiele prognose van veertig miljoen passagiers in 2015 binnen de kortste keren achterhaald zou zijn. Toen de Eerste Kamer eind 1995 zijn twijfel uitsprak over de cijfers, zei minister Jorritsma (Verkeer) dat deze best nog konden uitkomen.

Reageer op dit artikel