nieuws

Rotterdamse wijk Prinsenland op een oor na klaar

bouwbreed

De Rotterdamse wijk Prinsenland nadert zijn stedenbouwkundige voltooiing. “Op het resultaat ke we trots zijn. Prinsenland geniet tot ver over de landsgrenzen bekendheid onder architecten en stedenbouwkundigen, vanwege de unieke inpassing van de bestaande lintbebouwing en de versterking van de woonfunctie in de linten,” aldus wethouder Hans Kombrink.

Gisterenmiddag legde deze RO-wethouder symbolisch de eerste steen voor de bouw van meer dan honderd huizen in het Ringvaartpark. Als de bouw van in totaal circa driehonderd huizen in het Ringvaartpark halverwege volgend jaar klaar is, is Prinsenland voltooid.

In nog geen tien jaar is een bijna onherbergzaam poldergebied dan vol gebouwd met vijfduizend huizen in alle soorten, maten, uitvoeringen en prijsklassen.

Voorbeeld

Prinsenland – een eerste werknaam was Nieuw Kralingen – mocht beslist niet worden zoals de nieuwbouwwijken uit de jaren ’60 en ’70. Beverwaard, Zevenkamp en Ommoord dienden als voorbeeld voor hoe het niet moest. Kombrink: “Er was door de eenzijdige samenstelling van de bestaande woningvoorraad vooral veel behoefte aan meer laagbouw. En er moesten meer woningen worden gebouwd om Rotterdammers die wat meer verdienden binnen de stadsgrenzen te houden.”

Ringvaartpark

In de ogen van Kombrink voldoet het Ringvaartpark precies aan de behoefte van Rotterdam, middeldure en dure woningen. Ontwikkelaars/bouwers als Mabon/Volker Bouwmaatschappij en Van Omme en De Groot bouwen van rijtjes tot villa’s. Minder gelukkig is op dit moment Ballast Nedam Woningbouw.

De bouw van drie appartemententorens aan de rand van het Ringvaartpark is stilgelegd – de palen voor de eerste flat waren al geslagen – nadat omwonenden bezwaar hadden gemaakt over de hoogte en over het afwijken van het bestemmingsplan. Ballast Nedam besloot de flat in hoogte te laten verspringen.

De directiesecretaris van Ballast Nedam Woningbouw, mr. M. Heitman, denkt wel dat het komt tot een zaak bij de Raad van State. “De rechtbank heeft ons in het gelijk gesteld. Vanaf 1 juli ligt de nieuwe bouwvergunning zes weken ter visie. Als omwonenden hier bezwaar tegen maken, willen we dat de Raad van State snel uitspraak doet. Niemand schiet er iets mee op als het po verder wordt vertraagd.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels